Mielikuvia väreillä – tuhansien sävyjen Nor-Maali

9/2/2021

Nor-Maali tarjoaa asiakkailleen kattavan valikoiman esteettisesti näyttäviä korroosionestomaaleja teräspintojen maalaukseen. Maalien sävytys ja sävykontrolli ovat tässä tärkeässä osassa. Pintamaalimme ovat saatavilla mm. RAL-, NCS S-, SSG- ja RR-sävyissä. Myös osan pohjamaaleista saa sävytettynä tai useampana vakiovärinä. Maalien sävytys onkin olennainen osa asiakaspalvelua.

Väreillä pystyy viestimään paljon: ne saavat aikaan reaktioita ja vaikuttavat käyttäytymiseen. Värien avulla voidaan informoida tai kiinnittää huomio haluttuihin yksityiskohtiin. Jotkin värit rauhoittavat tai häivyttävät näkyvistä epäkohtia. Vallitseva valon laatu ja määrä vaikuttavat nähtyyn sävyyn.

Myös teollisuusmaalauksessa väreillä ja sävyillä on merkitystä. Väreillä luodaan mielikuvia ja tunnistettavuutta koneisiin ja laitteisiin. Useilla konemerkeillä ja laitevalmistajilla onkin omat merkkisävynsä. Tuotteen ulkonäöllä on merkitystä myyntitilanteessa, mutta värit voivat olla myös turvallisuustekijä monessa teollisessa kohteessa.

Esteettisesti näyttäviä korroosionestomaaleja

Sävytyksen avulla asiakkaille voidaan luoda tuhansia sävyjä heidän haluamiinsa kohteisiin. Jotta sävy saadaan aikaiseksi, vaatii se sävytysjärjestelmään karakterisoidun perusmaalin, värivoimakkuudeltaan tarkasti säädetyt sävytyspastat, tuotteelle tehdyn sävykaavan sekä sävytyslaitteiston ja ajan tasalla olevan sävytysohjelmiston. Nor-Maalissa on sävytysjärjestelmät liuotin- ja vesiohenteisille tuotteille sekä Jotunin maaleille. Kaikilla Nor-Maalin jälleenmyyjillä Suomessa ja ulkomailla on käytössään Nor-Maalin liuotinmaalien sävytysjärjestelmä.

Nor-Maalin tuotteet ovat saatavilla RAL-, NCS S-, SSG-, ja RR-sävyissä. Lisäksi saatavilla on paljon esimerkiksi TM- ja Munsell-sävyjä. Valmiiden sävyjen lisäksi Nor-Maalin sävytysosasto luo paljon asiakaskohtaisia sävyjä. Nor-Maalissa sävytyksestä vastaavat sävytyskoordinaattori Kristiina Parkkila sekä sävyvastaava Jere Juntunen.

Sävytys pienentää yritysten hiilijalanjälkeä. Kaikkien eri sävyjen sijaan Nor-Maali valmistaa muutamia perusmaaleja, joista voidaan sävyttää kaikki halutut sävyt. Nor-Maalilla on useissa tuotteissa kolme eri perusmaalia, joiden valkoisuusaste vaihtelee. Lisäksi joistain maaleista valmistetaan myös keltaista, oranssia ja punaista perusmaalia, jotta sävyihin saadaan hyvä peittokyky. Jälleenmyyjille toimitetaan vain näitä perusmaaleja, joista he pystyvät sävyttämään kaikki halutut sävyt. Varastomäärät pienenevät – sekä Nor-Maalin omissa, että jälleenmyyjien varastoissa.

Nor-Maali tarjoaa esteettisesti näyttäviä korroosionestomaaleja

Sävymalliksi asiakkaalta tullut kappale.

Sävytystyö Nor-Maalissa

Sävy voidaan yleensä hyväksyä, kun väriero standardiin tai sävymalliin verrattuna on alle yhden (ΔE < 1). Sävy hyväksytään pääasiassa kuitenkin visuaalisesti ja spektrofotometrin antama värierotieto toimii vain apuna hyväksynnässä. Sävykaavakorjauksia tehdään tarvittava määrä värieron saamiseksi mahdollisimman pieneksi. Spektrofotometri toimii kuitenkin tärkeänä apuna sävykorjauksissa. Sen avulla tiedetään mitä väriä kaavasta pitää poistaa tai lisätä siihen. Joillain asiakkailla on oma vaatimus ΔE-arvolle.

Haastetta sävytykselle tuovat erilaiset valaistukset, sillä sävy voi näyttää hyvinkin erilaiselta eri valaistuksissa. Näin on usein esimerkiksi keltaisten sävyjen kanssa. Suurin osa sävyistä hyväksytään päivänvalossa, mutta tarvittaessa sävy tehdään myös muihin valaistuksiin, jos asiakas niin haluaa. Sävyyn vaikuttavat myös kalvonpaksuus sekä maalattavan pinnan tai pohjamaalin väri. Nämä kaikki pitää ottaa huomioon sävyä tehdessä. Jos sama sävy tehdään eri maaleihin, pitää huomioida, että esimerkiksi maalin kiilto vaikuttaa sävyn tummuusasteeseen. Sävyn yhtenäistäminen eri maalien kesken voi olla hyvinkin haastavaa.

Maalisävyn teossa pitää ottaa huomioon myös maalin kuivuminen. Koska kaikkia maaleja ei voi uunittaa (sävy muuttuisi), sävyttäminen vie aikaa. Sävy muuttuu usein kuivuessaan, joten hyväksyntää ei voi tehdä märällä maalilla. Parhaiten tämän näkee vesiohenteisissa maaleissa, joissa sävy muuttuu hyvinkin radikaalisti. Sävyt tummenevat kuivuessaan huomattavasti. Tämän takia myöskään maalari ei voi verrata maalaamaansa sävyä kappaleen ollessa vielä märkä.

Nor-Maali tarjoaa esteettisesti näyttäviä korroosionestomaaleja

Sävytyskoordinaattori Kristiina Parkkila

Uusien tuotteiden sävytys

Valmiisiin maaleihin tehtyjen sävyjen lisäksi Nor-Maalin sävytysosastoa työllistävät uusien maalien kehitys ja niihin luotavat sävyt. Kristiina Parkkila kertoo, miten uuden tuotteen sävyjä aloitetaan työstää. Kun uusi tuote on vielä tuotekehitys/testausvaiheessa, alkaa myös sen sävyttäminen.

Ensimmäisenä pitää testata maalin ja sävytyspastojen yhteensopivuus. Tämä on tärkeää, koska pahimmassa tapauksessa maalin fysikaaliset ominaisuudet saattavat muuttua, jolloin tekninen toimintakyky huononee. Jo tuotekehitysvaiheessa mietitään maalin peittokykyä ja päätetään tarvittavien perusmaalien määrä.  Joidenkin maalien kohdalla tarvitaan eri valkoisuusasteiden lisäksi myös värillisiä perusmaaleja tarpeeksi hyvän peittokyvyn takaamiseksi. Esimerkiksi keltaisten sävyjen peittokykyä pitää usein parantaa.

Kun perusmaalit ovat valmiina, Parkkila karakterisoi ne. Tässä toimenpiteessä spektrofotometri mittaa maalin valkoisuuden ja laskee tulosten perusteella sävykaavat RAL- ja NCS S-sävyille. Koneen laskemat kaavat pitää tarkistaa. Sävy tehdään maaliin, maali kuivatetaan ja sävyä verrataan standardiin. Pikakaavojen tarkkuus riippuu mm. tuotteesta, sävytyssäännöistä, peittokyvystä, sävykartastosta ja värialueista. Uuden tuotteen tapauksessa maaliin luodaan ensin tärkeimmät RAL- ja NCS S-kaavat. Muut kaavat tehdään myöhemmin tarpeen mukaan.

Nor-Maali tarjoaa esteettisesti näyttäviä korroosionestomaaleja

Työnkuva

Parkkila kertoo vielä, mitä tehtäviä hänen työhönsä kuuluu: uusien maalien lisäksi hän luo sävykaavoja olemassa oleviin maaleihin, mikä onkin suurimmassa osassa hänen työtehtäviään. Sävyihin kuuluvat sekä kartastosävyt sekä asiakassävytykset asiakkailta tulleista sävymalleista. Lisäksi hän ylläpitää sävytysohjelmistoa (asiakaspäivitykset), antaa sävyjen hintatietoja myynnille sekä neuvoo jälleenmyyjiä sävytysasioissa.

Parkkila pitää työstänsä sen monipuolisuuden vuoksi. Hän kokee palkitsevana nähdä uuden sävyn syntymisen. Parkkilalla on 20 vuoden kokemus sävytystyöstä, jota hänen mielestään oppii parhaiten tekemällä ja kokeilemalla. Jokainen päivä sävytyksen parissa on erilainen.

Sävyihin liittyvissä asioissa ota yhteyttä Nor-Maalin sävytysosastoon.

Kristiina Parkkila                                                   Jere Juntunen
Sävytyskoordinaattori                                       Sävyvastaava
gsm. 040 773 6440                                               gsm. 044 370 0539

Syntema Norr kansainväliseen yhteistyöhön suomalaisen Nor-Maalin kanssa – suuri investointi pohjoiseen

22/3/2024 Syntema Norr on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen suomalaisen maalinvalmistajan Nor-Maalin kanssa. Yhteistyö keskittyy tarjoamaan paikallisille teollisuusyrityksille pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia maalausjärjestelmiä, joissa painopiste on ympäristö- ja käyttäjäystävällisissä tuotteissa.

Normafine 40 HS:lle EPD-ympäristöseloste

15/3/2024 Nor-Maalin liuotinohenteinen Normafine 40 HS polyuretaanimaali on saanut EPD-ympäristöselosteen. Aikaisemmin Nor-Maalin tuotteista EPD-ympäristöseloste on jo ollut vesiohenteisella Norepox Aqua DTM:llä sekä kuudella liuotinohenteisella maalilla.

Nopeuta tuotantoasi Nor-Maalin Normathane 50 FD polyuretaanipintamaalilla

7/2/2024 Normathane 50 FD on Nor-Maalin uusi liuotinohenteinen polyuretaanipintamaali, joka takaa tuotannon nopean läpimenoajan. Yhdessä nopeasti kuivuvan epoksipohjamaalin kanssa tämä puolikiiltävä polyuretaanipintamaali tehostaa tuotantoprosessiasi.

Oü Nor-Maali laajentaa liiketoimintaansa Virossa

11/1/2024 Nor-Maali Oy:n tytäryhtiö Oü Nor-Maali laajentaa liiketoimintaansa Virossa. Yritys on avannut uuden toimipisteen Narvaan, joka on tunnettu Itä-Viron teollisuuskeskuksena. Uuden toimipisteen avulla Nor-Maali pyrkii vahvistamaan toimintaansa Itä-Viron alueella.

Maailman suurin risteilijä Icon of the Seas maalattiin Nor-maali Oy:n toimittamilla maaleilla

14/12/2023 Meyer Turun rakentama loistoristeilijä Icon of the Seas lähti telakalta marraskuun lopussa. Aluksen teräspinnat maalattiin Nor-Maali Oy:n toimittamilla Jotunin laadukkailla maaleilla, joista käytössä olivat mm. Jotamastic 90, Hardtop AX ja SeaQuantum Classic S.