Jotunin Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä äärimmäinen iskun- ja kulutuksenkestävyys

22/4/2021

Jotunin Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä äärimmäinen iskun- ja kulutuksenkestävyys. Se on helppokäyttöinen sekä ympäristöystävällinen ja käyttäjäturvallisempi tuote. Marathon IQ2 ei sisällä fenolia tai liuottimia.

Jotun on palvellut jäissä kulkevaa laivastoa vuodesta 1926 lähtien. Vuonna 1996 yritys toi markkinoille Marathon IQ:n, joka on jäissä kulkevien alusten suojaamiseen kehitetty erikoistuote. Vuonna 2018 Jotun päätti uudelleen kehittää tuotetta asiakkailtaan ja teollisuudesta saatujen oppien sekä teknisen kehityksen myötä. Syntyi Marathon IQ2.

Erinomaiset jääkitkaominaisuudet

Arktisilla alueilla vallitsevat ankarat ääriolosuhteet. Näissä vesistöissä alukset ovat mekaanisessa rasituksessa jään kanssa. Tavalliset epoksimaalit ja jääajoon tarkoitetut maalit karheutuvat, mikä pienentää hydrodynaamista tehokkuutta.

Marathon IQ2:n pääominaisuuksia ovat sileys jäätä vasten, sekä erittäin korkea iskun- ja kulutuksenkestävyys. Matala karheusprofiili mahdollistaa alhaisen kineettisen kitkan (kolmannen osapuolen testaus – Aker Arctic Technology). Verrattuna nykyisiin jääajoon tarkoitetuihin maaleihin, kokonaiskarheuteen tuli n. 50 % pienennys Marathon IQ2:lla.

Marathon IQ 2:n ominaisuudet tarjoavat parhaan hydrodynaamisen tehokkuuden jäänmurtajille ja jäissä kulkeville aluksille. Lloyds Register on myöntänyt maalille hankaus- ja jäänkestävyyssertifikaatin.

Jotunin Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä kulutuksenkestävyys

Marathon IQ2 voi parantaa hydrodynaamista tehokkuutta noin 4,5% verrattuna markkinoiden nykyisiin jääajoon tarkoitettuihin maaleihin.

Vihreämpi valinta

Marathon IQ2 on järkevä valinta kaikin tavoin. Sen lisäksi, että se on lujin ja silein pinnoite jääluokan aluksille, se on myös fenolivapaa ja liuotteeton, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän ja käyttäjäturvallisemman maalivalinnan jäissä kulkeville aluksille. Maalauksen aikaisia VOC-päästöjä voidaan vähentää merkittävästi.

 • Vapaan fenolin haitat
  • Myrkyllistä hengitettynä
  • Syövyttävä
  • Mutageeninen
 • Vapaa fenoli on EU Reach kielletty
 • Jotun Greensteps
  • Vaarallisten aineiden vähentäminen
  • Marathon IQ2:sen myötä Jotunin tuotevalikoima ei sisällä enää vapaata fenolia.

Helppokäyttöinen tuote

Marathon IQ2 tarjoaa maalarille helppokäyttöisyyttä edeltäänsä Marathon IQ:hun verrattuna. Sitä voidaan ruiskuttaa tavallisella korkeapaineruiskulla kaksikomponenttisen ruiskun sijaan, eikä se vaadi komponenttien lämmitystä ruiskussa. Marathon IQ2 voidaan levittää 5 °C:seen saakka. Sillä on pidempi käyttöaika ja lyhyempi kuivumisaika kuin edeltäjällänsä. Marathon IQ2:lla maalaaminen on aiempaa kustannustehokkaampaa.

Jotunin Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä kulutuksenkestävyys

M/S Finntiden lisäosa ruiskutettiin Marathon IQ2:lla, jota voidaan käyttää tavallisella korkeapaineruiskulla.

Marathon IQ2 -projektit Suomessa

Marathon IQ2:ta on käytetty kaikilla Suomen uudisrakennustelakoilla. Esimerkiksi uudet, Rauma Marine Construction (RMC):lla rakenteilla olevat lautat, Wasalinen Aurora Botnia Vaasa-Uumaja-reitille ja Tallinkin MyStar Helsinki-Tallinna-reitille on maalattu Marathon IQ2:lla.

RMC:n maalausurakoitsijan tuotantopäällikkö Tommi Saarinen sanoo olevansa erittäin tyytyväinen tuotteeseen. ”Marathon IQ2 voidaan ruiskuttaa tavallisella korkeapaineruiskulla, eikä se ei vaadi komponenttien lämmitystä. Prosessi on nyt paljon yksinkertaisempi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että syntyvät kustannukset ovat pienemmät ja maalaus on kustannustehokkaampaa. Tuotteen HSE-profiili on myös hyvä lisä. Marathon IQ2 ei sisällä fenolia tai liuottimia. Se on turvallisempi valinta sekä käyttäjälle että ympäristölle.”

”Marathon IQ2 voidaan ruiskuttaa tavallisella korkeapaineruiskulla, eikä se ei vaadi komponenttien lämmitystä. Prosessi on nyt paljon yksinkertaisempi. Maalaus on kustannustehokkaampaa”, sanoo Tommi Saarinen, RMC:n maalausurakoitsijan tuotantopäällikkö.

Marathon IQ2:ta on käytetty myös useissa telakoinneissa. M/S Finntide on yksi Finnline Oyj:n aluksista, joka pidennettiin retrofit-projektissa. Runkoa pidennettiin 30 metriä ja uusi osa maalattiin Marathon IQ2:lla. Projektissa oli mukana yhteensä kuusi alusta, joista kaksi, M/S Finnsun ja M/S Finnsea, olivat telakoinnissa alkuvuodesta. Näiden alusten Marathon IQ2:lla maalatut alueet olivat erinomaisessa kunnossa. Maalipinnassa ei näkynyt vaurioita.

Jotunin Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä kulutuksenkestävyys

Jotunin Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä kulutuksenkestävyys.

MARATHON IQ2:

 • KEHITETTY JÄÄNMURTAJILLE JA JÄISSÄ KULKEVILLE ALUKSILLE

 • SILEIN PINTA JA ALHAISIN JÄÄKITKA

 • ÄÄRIMMÄINEN ISKUN- JA KULUTUKSENKESTO

 • YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN TUOTE – FENOLIVAPAA JA LIUOTTEETON

 • HELPPOKÄYTTÖINEN – RUISKUTETTAVISSA TAVALLISELLA KORKEAPAINERUISKULLA

 • LLOYDS REGISTER ON MYÖNTÄNYT MAALILLE HANKAUS- JA JÄÄNKESTÄVYYSSERTIFIKAATIN

 

MARATHON IQ2 TUOTESELOSTE

 

Nor-Maali Oy on Jotunin laiva- ja teollisuusmaalien jakelija ja lisensoitu valmistaja Suomessa ja Baltiassa.

Lähteet:
https://jotunimages.azureedge.net/images/images/Marathon-IQ2-brochure_tcm84-146352.pdf
Jotun – Marathon IQ2 – Customer presentation – 23-04-2020

Nor-Maalin teollisuusmaaleille kaksi uutta jälleenmyyjää Ruotsiin

29/4/2021 Toimintamme laajenee jälleen Ruotsissa. Nor-Maalin teollisuusmaalit ovat saatavilla nyt yhdeksältä jälleenmyyjältä. Jälleenmyyjäverkostoomme ovat liittyneet Färggross Jönköpingistä sekä Tinterin toinen toimipiste Skövdestä.

Etsitkö ympäristöystävällisempää teollisuusmaalia, jolta löytyy ACT-hyväksyntä? Nor-Maalin Normadur Aqua DTM ja Akvanor 100 SG täyttävät ACT-vaatimukset.

23/4/2021 Nor-Maalin vesiohenteiset tuotteet Normadur Aqua DTM ja Akvanor 100 SG ovat hyväksyttyjä ja sertifioituja ACT Volvo STD 423-0014 rev. 6 vaatimusten mukaisesti.

Jotun NORSOK M-501 standardin mukaiset maalausjärjestelmät

8/4/2021 Tarjoamme Suomen ja Baltian markkinoille Jotunin tuotteilla toteutettavia NORSOK M-501 standardin mukaisia maalausjärjestelmiä offshore-rakenteiden korroosiosuojaukseen.

Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahlin vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen

1/4/2021 Nor-Maalin vesiohenteisten tuotteiden, kuten Normadur Aqua DTM:n maalauksessa maalaustavalla ja olosuhteilla on merkitystä. Maalien ruiskutusominaisuuksien ja olosuhteiden vaikutusta onnistuneeseen lopputulokseen Nor-Maalin testimaalaamossa tarkastelee Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahl. Miika tertoo työstänsä sekä antaa vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen.

Nor-Maalin korkeakuiva-aineisia NorECOat-tuotteita käyttämällä tuet kestävää kehitystä

19/3/2021 Nor-Maalin korkeakuiva-aineisissa NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer, Noreguard HS ja Nor E-Primer epoksimaaleissa käytetään teknologiaa, joka perustuu uusiutuvien luonnonmateriaalien hyödyntämiseen.