Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahlin vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen

1/4/2021

Nor-Maalin vesiohenteisten tuotteiden, kuten Normadur Aqua DTM:n maalauksessa maalaustavalla ja olosuhteilla on merkitystä. Maalien ruiskutusominaisuuksien ja olosuhteiden vaikutusta onnistuneeseen lopputulokseen Nor-Maalin testimaalaamossa tarkastelee Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahl. Miika tertoo työstänsä sekä antaa vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen.

Miika on työskennellyt ruiskumaalauksen parissa 25 vuotta ja hänellä on vankka kokemus sekä teollisesta maalauksesta että pienemmän mittakaavan testimaalauksesta. Nor-Maalissa hän on ollut syksystä 2018 saakka, jota ennen hän työskenteli 19 vuotta teollisuudessa.

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä

Miika Bergdahl

Osana tuotekehitystä ja teknistä palvelua

Aloitettuaan Nor-Maalissa, Miikan näkemys maaleista ja niiden käyttöön vaikuttavista tekijöistä avartui huomattavasti. Jotta asiakas saa käyttöönsä toimivan tuotteen, on se vaatinut huomattavan määrän tuotekehitys- ja testaustyötä. Yksi hänen työtehtävistä onkin osallistua maalien tuotekehitykseen. Nor-Maalin R&D:ssä yhteistyö kemistin ja testimaalarin välillä on tärkeässä osassa. Paras lopputulos etsitään yhdessä.

Miikan muita työtehtäviä ovat mm. testilevyjen maalaus erilaisiin tarpeisiin (esim. Silko– ja SSG-standardien mukaiset testaukset), laadunvalvonnan maalaukset, näytelevyjen ruiskuttaminen sekä tarvittaessa koemaalaukset asiakkaiden luona osana teknistä palvelua.

Suurin osa maalauksesta tehdään korkeapaineruiskulla, välillä työtehtäviin kuuluu myös yläkannumaalauksia ja pensselöintejä sekä telauksia. Yleensä maalattava pinta on hiekkapuhallettu teräs, mutta välillä maalauksia tehdään mm. sileälle teräkselle sekä sinkki- ja alumiinipinnoille.

Työskentely Nor-Maalissa

Miika kertoo nykyisen työnsä eroavan merkittävästi aikaisemmista työtehtävistään. Testimaalarin työssä ruiskutus pitää tehdä todella täsmällisesti. Kalvonpaksuudessa ei saa olla yhtään vaihtelua, koska yleensä maalattu kappale menee johonkin testiin. Nykyisin Miika maalaa pääosin pieniä testilevyjä, kun taas aikaisemmassa työssä, maalatut kappaleet olivat suuria koneen osia.

Miika pitää testimaalarin työstä, koska tässä hän pääsee kokeilemaan paljon erilaisia maaleja sekä erilaisten maalaustapojen vaikutusta lopputulokseen. Ruiskutustavoissa on huomioitava erilaisten maalilaatujen maalausominaisuudet. Esimerkiksi epoksin ruiskutusominaisuudet ovat erilaiset kuin polyuretaanimaalilla ja korkeakuiva-aineinen maali vaatii rauhallisemman kädenliikkeen kuin tuote, jossa on alhaisempi kuiva-ainepitoisuus.

Vapaa-ajalla Miika rakentaa pienoismalleja. Myös harrastuksessaan hän tarvitsee maalaustaitoja, sillä tärkeä osa pienoismallien tekoa on niiden maalaaminen, joka tehdään kynäruiskulla ja siveltimellä.

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä. Miika maalaamassa Normadur Aqua DTM -maalia asiakkaan luona tehdyssä koemaalauksessa.

Normadur Aqua DTM-maalin maalaaminen

Vesiohenteisen polyuretaanimaalin ruiskuttaminen eroaa monen muun maalin maalaamisesta. Se on tehtävä tarkemmin kuin vastaavan liuotinohenteisen maalin ruiskuttaminen. Myös maalaus- ja kuivumisolosuhteilla on enemmän merkitystä.

Miikan vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen:

  • SEKOITA MAALISEOS KUNNOLLA. Sekoita ensin komponentti A huolellisesti ja lisää sitten kovettaja sekaan. Maaliosa ja kovettaja ovat kuin vesi ja öljy, ne eivät luontaisesti halua sekoittua keskenään. Kun komponentteja on sekoitettu mekaanisesti astian pohjaa myöten noin viiden minuutin ajan, maaliseos näyttää kiiltävältä ja maalattaessa tuote muodostaa kestävän ja kiiltävän pinnan. Jos sekoitusta ei ole tehty kunnolla, maalipinta jää mataksi, eikä se kovetu tasaisesti.

 

  • MAALIN KÄYTTÖAIKA PITÄÄ TARKISTAA KELLOLLA. Maaliseos on vielä juoksevaa käyttöajan ylityksen jälkeen, mutta tällaista maalia ei voi enää käyttää, koska sen tartunta maalattavaan pintaan on heikentynyt.

 

  • MAALIN TUOTTO ON YLLÄTTÄVÄN SUURI. Siksi Normadur Aqua DTM:n maalaukseen kannattaa valita pienempi suutin, kuin yleensä polyuretaanimaaleilla maalattaessa.

 

  • VESIOHENTEISILLA POLYURETAANIMAALEILLA ON MAKSIMIKALVONPAKSUUS, joka voidaan maalata ilman pinnan kuplimista (blister-free thickness). Jos tämä kalvonpaksuus ylitetään, pinnasta tulee matta ja epätasainen. Tätä kalvonpaksuusrajaa ei näe märästä maalikalvosta, vaan se tulee esiin vasta, kun maalipinta on lähes kuiva. Siksi maalilla ei voi maalata ”huvin vuoksi” ekstrakalvoa. Normadur Aqua DTM:n blister-free thickness on selkeästi korkeampi kuin useilla vesiohenteisilla polyuretaanimaaleilla.

 

  • VESIOHENTEISTEN MAALIEN VÄRI TUMMENEE HUOMATTAVASTI, KUN MAALI KUIVUU. Siksi sävyä ei voi verrata maalauksen aikana.

 

  • KUIVUMISOLOSUHTEILLA ON MERKITYSTÄ. Korkeampi lämpötila ja alhaisempi kosteus auttavat saavuttamaan hienomman maalipinnan. Maalaustuloksen voi helposti pilata huonolla ilmanvaihdolla.

”Kun muistaa nämä vinkit, Normadur Aqua DTM:llä voi ruiskuttaa upean näköistä, kiiltävää pintaa. Normadur Aqua DTM -maalia kannattaa kokeilla!” Miika sanoo.

Jotun NORSOK M-501 standardin mukaiset maalausjärjestelmät

8/4/2021 Tarjoamme Suomen ja Baltian markkinoille Jotunin tuotteilla toteutettavia NORSOK M-501 standardin mukaisia maalausjärjestelmiä offshore-rakenteiden korroosiosuojaukseen.

Nor-Maalin korkeakuiva-aineisia NorECOat-tuotteita käyttämällä tuet kestävää kehitystä

19/3/2021 Nor-Maalin korkeakuiva-aineisissa NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer, Noreguard HS ja Nor E-Primer epoksimaaleissa käytetään teknologiaa, joka perustuu uusiutuvien luonnonmateriaalien hyödyntämiseen.

Nor-Maalin NORMADUR AQUA DTM pienentää ympäristökuormitusta – vihreää lisäarvoa liiketoimintaasi

5/3/2021 Nor-Maalin korkealuokkainen vesiohenteinen polyuretaanimaali Normadur Aqua DTM käy haastaviin teollisiin kohteisiin. Tuote soveltuu erilaisille ruiskutustekniikoille, mukaan lukien sähköstaattinen ruiskutus. Normadur Aqua DTM on kertamaali, jolla on korkea blister-free-paksuus (200 um DFT).

Kasvua Venäjältä – laajennettu palveluverkko

12/2/2021 Vuonna 2020 Nor-Maali-brändin myynti Venäjällä kasvoi yli 25% edelliseen vuoteen verrattuna. Myyntiverkostomme kasvoi useilla uusilla jälleenmyyjillä.

Etsitkö ympäristö- ja käyttäjäystävällisempää polyuretaanimaalia? Normadur Aqua DTM on ympäristöystävällinen kertamaali haastaviin kohteisiin

10/2/2021 Nor-Maalin uusi vesiohenteinen Normadur Aqua DTM polyuretaanimaali uudistaa pintakäsittelyn. Tämä ympäristö- ja käyttäjäystävällinen kertamaali mahdollistaa vesiohenteisen polyuretaanimaalin käytön haastavissakin teollisissa kohteissa, kuten tuotemaalauksessa (ACE & OEM).
Nor-Maalin vesiohenteinen Normadur Aqua DTM polyuretaanimaali

Vesiohenteinen kiiltävä polyuretaanimaali

NORMADUR AQUA DTM

TUOTESELOSTE