Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahlin vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen

1/4/2021

Nor-Maalin vesiohenteisten tuotteiden, kuten Normadur Aqua DTM:n maalauksessa maalaustavalla ja olosuhteilla on merkitystä. Maalien ruiskutusominaisuuksien ja olosuhteiden vaikutusta onnistuneeseen lopputulokseen Nor-Maalin testimaalaamossa tarkastelee Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahl. Miika kertoo työstänsä sekä antaa vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen.

Miika on työskennellyt ruiskumaalauksen parissa 25 vuotta ja hänellä on vankka kokemus sekä teollisesta maalauksesta että pienemmän mittakaavan testimaalauksesta. Nor-Maalissa hän on ollut syksystä 2018 saakka, jota ennen hän työskenteli 19 vuotta teollisuudessa.

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä

Miika Bergdahl

Osana tuotekehitystä ja teknistä palvelua

Aloitettuaan Nor-Maalissa, Miikan näkemys maaleista ja niiden käyttöön vaikuttavista tekijöistä avartui huomattavasti. Jotta asiakas saa käyttöönsä toimivan tuotteen, on se vaatinut huomattavan määrän tuotekehitys- ja testaustyötä. Yksi hänen työtehtävistä onkin osallistua maalien tuotekehitykseen. Nor-Maalin R&D:ssä yhteistyö kemistin ja testimaalarin välillä on tärkeässä osassa. Paras lopputulos etsitään yhdessä.

Miikan muita työtehtäviä ovat mm. testilevyjen maalaus erilaisiin tarpeisiin (esim. Silko– ja SSG-standardien mukaiset testaukset), laadunvalvonnan maalaukset, näytelevyjen ruiskuttaminen sekä tarvittaessa koemaalaukset asiakkaiden luona osana teknistä palvelua.

Suurin osa maalauksesta tehdään korkeapaineruiskulla, välillä työtehtäviin kuuluu myös yläkannumaalauksia ja pensselöintejä sekä telauksia. Yleensä maalattava pinta on hiekkapuhallettu teräs, mutta välillä maalauksia tehdään mm. sileälle teräkselle sekä sinkki- ja alumiinipinnoille.

Työskentely Nor-Maalissa

Miika kertoo nykyisen työnsä eroavan merkittävästi aikaisemmista työtehtävistään. Testimaalarin työssä ruiskutus pitää tehdä todella täsmällisesti. Kalvonpaksuudessa ei saa olla yhtään vaihtelua, koska yleensä maalattu kappale menee johonkin testiin. Nykyisin Miika maalaa pääosin pieniä testilevyjä, kun taas aikaisemmassa työssä, maalatut kappaleet olivat suuria koneen osia.

Miika pitää testimaalarin työstä, koska tässä hän pääsee kokeilemaan paljon erilaisia maaleja sekä erilaisten maalaustapojen vaikutusta lopputulokseen. Ruiskutustavoissa on huomioitava erilaisten maalilaatujen maalausominaisuudet. Esimerkiksi epoksin ruiskutusominaisuudet ovat erilaiset kuin polyuretaanimaalilla ja korkeakuiva-aineinen maali vaatii rauhallisemman kädenliikkeen kuin tuote, jossa on alhaisempi kuiva-ainepitoisuus.

Vapaa-ajalla Miika rakentaa pienoismalleja. Myös harrastuksessaan hän tarvitsee maalaustaitoja, sillä tärkeä osa pienoismallien tekoa on niiden maalaaminen, joka tehdään kynäruiskulla ja siveltimellä.

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä. Miika maalaamassa Normadur Aqua DTM -maalia asiakkaan luona tehdyssä koemaalauksessa.

Normadur Aqua DTM-maalin maalaaminen

Vesiohenteisen polyuretaanimaalin ruiskuttaminen eroaa monen muun maalin maalaamisesta. Se on tehtävä tarkemmin kuin vastaavan liuotinohenteisen maalin ruiskuttaminen. Myös maalaus- ja kuivumisolosuhteilla on enemmän merkitystä.

Miikan vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen:

  • SEKOITA MAALISEOS KUNNOLLA. Sekoita ensin komponentti A huolellisesti ja lisää sitten kovettaja sekaan. Maaliosa ja kovettaja ovat kuin vesi ja öljy, ne eivät luontaisesti halua sekoittua keskenään. Kun komponentteja on sekoitettu mekaanisesti astian pohjaa myöten noin viiden minuutin ajan, maaliseos näyttää kiiltävältä ja maalattaessa tuote muodostaa kestävän ja kiiltävän pinnan. Jos sekoitusta ei ole tehty kunnolla, maalipinta jää mataksi, eikä se kovetu tasaisesti.

 

  • MAALIN KÄYTTÖAIKA PITÄÄ TARKISTAA KELLOLLA. Maaliseos on vielä juoksevaa käyttöajan ylityksen jälkeen, mutta tällaista maalia ei voi enää käyttää, koska sen tartunta maalattavaan pintaan on heikentynyt.

 

  • MAALIN TUOTTO ON YLLÄTTÄVÄN SUURI. Siksi Normadur Aqua DTM:n maalaukseen kannattaa valita pienempi suutin, kuin yleensä polyuretaanimaaleilla maalattaessa.

 

  • VESIOHENTEISILLA POLYURETAANIMAALEILLA ON MAKSIMIKALVONPAKSUUS, joka voidaan maalata ilman pinnan kuplimista (blister-free thickness). Jos tämä kalvonpaksuus ylitetään, pinnasta tulee matta ja epätasainen. Tätä kalvonpaksuusrajaa ei näe märästä maalikalvosta, vaan se tulee esiin vasta, kun maalipinta on lähes kuiva. Siksi maalilla ei voi maalata ”huvin vuoksi” ekstrakalvoa. Normadur Aqua DTM:n blister-free thickness on selkeästi korkeampi kuin useilla vesiohenteisilla polyuretaanimaaleilla.

 

  • VESIOHENTEISTEN MAALIEN VÄRI TUMMENEE HUOMATTAVASTI, KUN MAALI KUIVUU. Siksi sävyä ei voi verrata maalauksen aikana.

 

  • KUIVUMISOLOSUHTEILLA ON MERKITYSTÄ. Korkeampi lämpötila ja alhaisempi kosteus auttavat saavuttamaan hienomman maalipinnan. Maalaustuloksen voi helposti pilata huonolla ilmanvaihdolla.

”Kun muistaa nämä vinkit, Normadur Aqua DTM:llä voi ruiskuttaa upean näköistä, kiiltävää pintaa. Normadur Aqua DTM -maalia kannattaa kokeilla!” Miika sanoo.

Nor-Maalin korkeakuiva-ainepitoinen Normafine 40 HS polyuretaanimaali – nopeampaa kuivumista alhaisessa lämpötilassa

23/11/2022 Maalauskustannuksien alentamista mietitään tällä hetkellä monessa teollisuusmaalaamossa. Miten säästää energiaa, mutta kuitenkin säilyttää laatu ja nopeus? Maalauskustannuksiin voidaan vaikuttaa mm. maalin kuivumislämpötilalla ja maalaussysteemin kerroslukumäärällä. Oikeanlaisella tuotevalinnalla on siis suuri merkitys prosessin kokonaiskustannuksiin. Nykyisessä energiatilanteessa Normafine 40 HS on kustannustehokas vaihtoehto sekä pinta- että kertamaaliksi.

Carnival Celebration -loistoristeilijän teräspinnat maalattiin Nor-maali Oy:n toimittamilla maaleilla

10/11/2022 Meyer Turun telakka on luovuttanut asiakkaalleen Carnival Corporationille Carnival Celebration -loistoristeilijän. Teräspintojen maalit alukseen toimitti Nor-Maali Oy yhdessä Jotunin kanssa. Käytettyjä tuotteita olivat mm. Jotamastic 90, Hardtop AX, Baltoflake ja Chemflake Special.

Norecryl 50: säänkestävä vaihtoehto epoksimaalille – ilman isosyanaattia

14/10/2022 Miten saavuttaa epoksien korroosionestokyky ja polyuretaanien säänkesto maalaussysteemissä, jossa ei haluta käyttää isosyanaatteja? Vastaus on Norecryl 50, isosyanaattivapaa akryylikertamaali.

Kestävä maalipinta säiliöihin ja putkistoihin – huoltomaalaus Normadur 65 HS:llä

27/9/2022 Nord Terminal Paldiskin öljytuoteterminaalin säiliöt ja putkistot huoltomaalattiin Normadur 65 HS:llä. Maalaustyön urakoitsijana toimi Oü Nor-Maalin pitkäaikainen asiakas Oü Korund.

Akvanor 100 SG, Akvanor 81 Primer sekä Norepox Aqua DTM ovat saaneet M1-hyväksynnän!

23/9/2022 Nor-Maalin vesiohenteiset tuotteet Akvanor 100 SG, Akvanor 81 Primer ja Norepox Aqua DTM ovat saaneet M1-hyväksynnän. Tuotteet ovat läpäisseet Sisäilmayhdistys ry:n tiukimman rakennusmateriaalipäästöluokituksen, joka kertoo, että tuote on hajuton ja vähäpäästöinen.
Nor-Maalin vesiohenteinen Normadur Aqua DTM polyuretaanimaali

Vesiohenteinen kiiltävä polyuretaanimaali

NORMADUR AQUA DTM

TUOTESELOSTE