Nor-Maalin tuotekehityskemisti Lena Ammosova kertoo vesiohenteisen epoksimaalin Norepox Aqua DTM:n kehitystyöstä

23/6/2021

Norepox Aqua DTM on suunniteltu ekologisempaa ja turvallisempaa maalaamista varten teknisistä ominaisuuksista tinkimättä. Nopeasti kuivuva, vesiohenteinen kaksikomponenttinen epoksimaali sisältää aktiivisia ruosteenestopigmenttejä, joka takaa loistavan korroosionkeston.

Vesiohenteisten tuotteiden kehittäminen

Sekä vesi- että liuotinohenteiset maalit sisältävät samat viisi komponenttien pääryhmää: sideaineen, apuaineita, täyteaineita, pigmenttejä sekä liuottimia. Vesiohenteisessa maalissa liuottimena toimii vesi. Merkittävän eron vesi- ja liuotinohenteisten maalien kehitykseen ja valmitukseen tuo sideaine. Osa vesiohenteisille maaleille tarkoitetuista sideaineista ei kestä korkeita kierrosnopeuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pigmenttien ja täyteaineiden jauhatus pitää tehdä veteen. Itse sideaine lisätään vasta hitaamman loppusekoituksen aikana. Tuotteen tuotantomittakaavan valmistus ja siihen tarvittava laitteisto pitää huomioida jo aikaisessa vaiheessa tuotekehitysprosessia.

Kemiallisten komponenttien yhteensopivuuden lisäksi raaka-aineiden lisäysjärjestys maaliin on huomioitava tarkemmin vesiohenteisissa maaleissa kuin vastaavilla liuotinohenteisilla tuotteilla. Lisäksi pinta, jolle maali on tarkoitettu (esim. teräs tai betoni), luo erityisiä vaatimuksia tuotekehitykseen. Esimerkiksi pH:n säätelyllä on merkittävä rooli tässä.

”Oikean raaka-aineyhdistelmän ja raaka-aineiden lisäysjärjestyksen löytäminen maaliin on ratkaisevan tärkeää. Myös valmiin maalin varastointi- ja käyttöolosuhteet on arvioitava tarkemmin”, tuotekehityskemisti Lena Ammosova kertoo. ”Samanaikaisesti nämä asiat tekevät kehitystyöstä vielä mielenkiintoisempaa”, hän jatkaa. ”Vesiohenteisten tuotteiden kehittämisessä on hienoa, että voin luoda ratkaisuja, jotka ovat turvallisempia sekä käyttäjälle että ympäristölle.”

Lena Ammosova työskentelee Nor-Maalin laboratoriossa tuotekehityskemistinä

Uuden maalin kehitystyö alkaa usein raaka-aineiden etsinnällä, joskus uuden teknologian tutkimisella. Yhteistyö raaka-ainetoimittajien kanssa on tärkeässä roolissa tuotekehityksessä. Kun mahdolliset sideainekandidaatit on löydetty, maalireseptin luominen alkaa. Tuotannossa käytössä olevien raaka-aineiden mahdollisuuksia formulaatiossa selvitetään ensin, jotta varaston raaka-ainekuorma voitaisiin pitää pienempänä ja maalitoimitukset asiakkaille olisivat joustavampia. Oikean formulaation löytäminen vie aikaa ja se vaatii useiden raaka-aineiden ja niiden kombinaatioiden testaamista – kymmeniä tai satoja testejä laboratoriodissolverissa.

Kun toimiva formulaatio on löydetty ja maali toimii standarditesteissä, säädetään sitä tarpeiden ja testitulosten perusteella. Laboratoriomittakaavan lisäksi maalin pitää toimia myös tuotantomittakaavassa. “Osana matkaa kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja olemme tänä vuonna jatkaneet investointejamme uusiin tuotantolaitteisiin Lahden tehtaallamme. Yhdessä kokeneen tuotantotiimimme kanssa olemme pystyneet kasvattamaan Norepox Aqua DTM -tuotantoa nopeasti”, kertoo laboratoriopäällikkö Mika Perälä.

Lena liittyi Nor-Maalin tuotekehitystiimiin 1,5 vuotta sitten ja otti johtaakseen Norepox Aqua DTM:n kehitysprojektin. Ennen Nor-Maalin tuotekehityslaboratoriota hän työskenteli tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa, jossa hän myös väitteli tohtoriksi fysikaalisesta kemiasta ja kehitti funktionaalisia pinnoitteita.

Norepox Aqua DTM

Nor-Maalin ensimmäinen vesiohenteisten maalien sukupolvi, laivan sisäosiin tarkoitetut pohja- ja pintamaali, tuotiin markkinoille vuonna 1997. Jo silloin oli selvää, että kysyntä ympäristöystävällisemmille tuotteille lisääntyisi. Käytettävissä olevat sideaineteknologiat eivät kuitenkaan vielä tuolloin vastanneet korkeampien korroosioluokkien vaatimuksiin.

Tämän päivän vesiohenteiset maaliteknologiat pystyvät haastamaan perinteiset liuotinohenteiset maalit. ”Testeissämme Norepox Aqua DTM on osoittanut omaavansa loistavan korroosionestokyvyn. Se menee korroosioluokkaan C3-M 120 µm DFT kalvonpaksuudella. Tällä hetkellä testaamme maalia alhaisemmilla kalvonpaksuuksilla yksikertamaalina sekä erilaisissa maalisysteemeissä korkeampiin korroosioluokkiin”, Lena kertoo. Vertailutesteissä liuotinohenteisten epoksivastineiden kanssa Norepox Aqua DTM on saavuttanut saman suorituskyvyn.

”Vesiohenteisten maalien kanssa testausprotokollat sekä testit ovat samoja kuin liuotinohenteisilla tuotteilla. Suoritettavia testejä ovat mm. ISO 12944:n mukaiset korroosiotestit, joihin kuuluvat kondenssi-, suolasumu- ja vetolujuustestit sekä ylimaalaustestit ja kuivumisaikatestit muutamia mainitakseni. Testejä on huomattava määrä, jotka pitää läpäistä hyväksyttävin tuloksin!” Lena kertoo. “Jos tulokset eivät ole tarpeeksi hyviä, maaliformulaatiota pitää muuttaa ja testit tehdä uudestaan. Jotkut testit kestävät useita viikkoja tai jopa kuukausia, joten tuotekehitystyö vie aikaa.”

Ennen kuin testausvaiheeseen edes päästään, maalin ruiskutusominaisuudet pitää hienosäätää. Maalin viskositeetti säädetään yhdessä testimaalarin kanssa. “Norepox Aqua DTM on todella käyttäjäystävällinen maali ruiskuttaa. Ruiskutusviuhka on erittäin tasainen, eikä reunapiirtoa esiinny. Ruiskutussumun muodostuminen on hyvin vähäistä. Maalipinta on aina tasainen ja tyylikkään näköinen”, Lena kertoo. ”Norepox Aqua DTM on yksi parhaista maaleistamme ruiskuttaa!”

Norepox Aqua DTM on suunniteltu ekologisempaa maalaamista varten

Maalitestausta asiakkaiden luona

Laboratoriotestauksen lisäksi maalin toimivuus ja ominaisuudet pitää tarkistaa myös testeissä asiakkaiden maalaamoissa, joissa vallitsevat todelliset olosuhteet. ”On ollut mielenkiintoista vierailla asiakkaidemme luona maalaustesteissä nähdäkseni millaisissa olosuhteissa he oikeasti työskentelevät. Parempi ymmärrys maalialasta sekä maalausolosuhteista auttaa minua kehittämään parempia tuotteita ja ratkaisuja”, Lena sanoo.

”Norepox Aqua DTM:n kanssa olemme nähneet, että maali kuivuu hyvin myös alhaisemmissa olosuhteissa. Se on valmis pakattavaksi seuraavana aamuna, vaikka lämpötila olisi ollut vain 15 °C”, hän jatkaa. ”Mutta kuten kaikkien maalien kanssa, korotettu lämpötila auttaa kuivumisessa. Vain tunnin uunituksen (40 °C) ja jäähdytyksen jälkeen Norepox Aqua DTM on valmis pakattavaksi.” Norepox Aqua DTM on vähemmän herkkä vaihteleville olosuhteille kuin useat vesiohenteiset maalit. Silti, paras tulos saavutetaan, kun lämpötila on yli 20 °C ja ilmanvaihto on riittävä. Hyvä ilmanvaihto on itseasiassa tärkeämpi asia kuin lämpötila.

Norepox Aqua DTM on suunniteltu ekologisempaa maalaamista varten

Norepox Aqua DTM on suunniteltu ekologisempaa maalaamista varten. Norepox Aqua DTM -maalilla ruiskutetut teräspalkit.

NOREPOX AQUA DTM

Faktoja pinnan takaa

  • PUOLIKIILTÄVÄ, VESIOHENTEINEN EPOKSIMAALI
  • KÄY NIIN PINTA-, POHJA- KUIN KERTAMAALIKSI
  • TERÄSRAKENTEET JA TUOTEMAALAUS RASITUSLUOKISSA C2-C4
  • KUIVA-AINETILAVUUS 50 %
  • VOC-ARVO 62 G/L
  • SEKOITUSSUHDE 4:1
  • 1,5 TUNNIN KÄYTTÖAIKA
  • KERTAMAALINA 120 µm DFT: C3-M
  • SAATAVILLA RAL- JA NCS S-SÄVYT

Lisätietoja tuotteesta myynnistämme.

Syntema Norr kansainväliseen yhteistyöhön suomalaisen Nor-Maalin kanssa – suuri investointi pohjoiseen

22/3/2024 Syntema Norr on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen suomalaisen maalinvalmistajan Nor-Maalin kanssa. Yhteistyö keskittyy tarjoamaan paikallisille teollisuusyrityksille pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia maalausjärjestelmiä, joissa painopiste on ympäristö- ja käyttäjäystävällisissä tuotteissa.

Normafine 40 HS:lle EPD-ympäristöseloste

15/3/2024 Nor-Maalin liuotinohenteinen Normafine 40 HS polyuretaanimaali on saanut EPD-ympäristöselosteen. Aikaisemmin Nor-Maalin tuotteista EPD-ympäristöseloste on jo ollut vesiohenteisella Norepox Aqua DTM:llä sekä kuudella liuotinohenteisella maalilla.

Nopeuta tuotantoasi Nor-Maalin Normathane 50 FD polyuretaanipintamaalilla

7/2/2024 Normathane 50 FD on Nor-Maalin uusi liuotinohenteinen polyuretaanipintamaali, joka takaa tuotannon nopean läpimenoajan. Yhdessä nopeasti kuivuvan epoksipohjamaalin kanssa tämä puolikiiltävä polyuretaanipintamaali tehostaa tuotantoprosessiasi.

Oü Nor-Maali laajentaa liiketoimintaansa Virossa

11/1/2024 Nor-Maali Oy:n tytäryhtiö Oü Nor-Maali laajentaa liiketoimintaansa Virossa. Yritys on avannut uuden toimipisteen Narvaan, joka on tunnettu Itä-Viron teollisuuskeskuksena. Uuden toimipisteen avulla Nor-Maali pyrkii vahvistamaan toimintaansa Itä-Viron alueella.

Maailman suurin risteilijä Icon of the Seas maalattiin Nor-maali Oy:n toimittamilla maaleilla

14/12/2023 Meyer Turun rakentama loistoristeilijä Icon of the Seas lähti telakalta marraskuun lopussa. Aluksen teräspinnat maalattiin Nor-Maali Oy:n toimittamilla Jotunin laadukkailla maaleilla, joista käytössä olivat mm. Jotamastic 90, Hardtop AX ja SeaQuantum Classic S.