Kurikan Hykoteam testasi vesiohenteista Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia

3/3/2022

Kurikan Hykoteam Oy valmistaa työlaitteita ja koneita maatalouden, kiinteistöhuollon, viherrakentamisen ja urakoinnin tarpeisiin. Tuotteiden pintakäsittelyssä käytetään yleensä liuotinohenteisia maaleja. Kun Hykoteamille tarjottiin mahdollisuus testata vesiohenteista Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia, he olivat heti valmiita kokeiluun.

Kurikan Hykoteam Oy

Kurikan Hykoteam Oy on Kurikassa, Etelä-Pohjanmaalla toimiva työlaitteita ja koneita maatalouden, kiinteistöhuollon, viherrakentamisen ja urakoinnin tarpeisiin valmistava yritys. Hykoteam on Kurikan Hyväkone Oy:n tytäryhtiö, joka toimii Hykoteamin valmistamien tuotteiden myyjänä. Hyväkoneen tuotemerkkejä ovat mm. Camion-työlaitteet sekä Giant-pyöräkuormaimet. Camion-tuotteet saivat Avainlippu-merkin vuonna 2020.

Hyväkone ja Hykoteam toimivat omina yrityksinään vuoteen 2014 asti. Nykyään Hykoteam Oy kuuluu Hyväkone Oy:n konserniin, jonka omistavat Vesa-Matti, Ismo ja Tuomo Keskimäki. Hyväkoneella on viisi myyntipistettä, jotka sijaitsevat Kurikassa, Pirkkalassa, Mustasaaressa, Laitilassa ja Askolassa.

Kurikan Hykoteam testasi Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia

Valmistettavien kappaleiden pintakäsittely suoritetaan Hykoteamin moderneissa tuotantotiloissa. Vesiliukoiset epäpuhtaudet poistetaan joko mekaanisella puhdistuksella tai painepesurilla. Teräsraepuhallus poistaa muut epäpuhtaudet sekä antaa vaaditun pinnan karheuden. Puhalluksen jälkeen työkappaleet; koneiden ja laitteiden osat sekä muut metallirakenteet; maalataan. Maalattavan kappaleen maksimikoko on 13 m (pituus) x 4,3m (leveys) x 4,3 m (korkeus). Ruiskutuksen jälkeen maalatut kappaleet tarkastetaan standardien vaatimusten mukaan.

Testissä vesiohenteinen polyuretaanimaali Normadur Aqua DTM

Hyväkoneen työlaitteet ja koneet menevät kovaan rasitukseen, jolloin tuotteiden maalipinnan tulee olla sekä mekaanisesti kestävä että säältä suojaava. Tuotteet maalataankin säänkestävällä alifaattisella polyuretaanimaalilla.

Tavallisesti Hykoteam käyttää liuotinohenteista polyuretaanimaalia, mutta mahdollisuuden tultua, yritys oli halukas testaamaan vesiohenteista vastinetta. He tiesivät jo ennakkoon, että vesiohenteisten polyuretaanimaalien maalaaminen eroaa hiukan liuotinohenteisista vastaavista, mutta lopputulokseksi saadaan tyylikäs ja kestävä pinta.

Maalattavaksi kohteeksi valikoitui Camion Combi -maansiirtokärryn lavaosa. Maalausjärjestelmä oli 1 x 120 µm DFT korroosiopigmentoidulla Normadur Aqua DTM kertamaalilla, joka saavuttaa korroosioluokan C3 medium tällä kalvonpaksuudella.

Kurikan Hykoteam testasi Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia

Maansiirtokärryn lavaosa odottamassa maalausta.

Lava oli malliltaan helppo maalattava, kulmia tai vaikeita paikkoja ei ollut kovin paljon. Normadur Aqua DTM:n tuotto on melko suuri, joten maalaus tehtiin pienellä suuttimella (0.011″). Silti haluttu kalvonpaksuus saavutettiin nopeasti. Pieni suutinkoko varmisti samalla, että kalvonpaksuutta ei ylitetä. Vaikka Normadur Aqua DTM:n blister-free thickness on kaksinkertainen useaan muuhun vesiohenteiseen polyuretaanimaaliin verrattuna, on kalvopaksuudet ruiskutettava tarkasti.

Kurikan Hykoteam testasi Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia

Kurikan Hykoteam testasi Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia.

Pitkä käyttöaika

Kun lava tuli valmiiksi, ruiskutettiin vielä työlaitteena käytettävä kauha. Vaikka maalin sekoituksesta oli kulunut jo aikaa, Normadur Aqua DTM:n kolmen tunnin käyttöaika mahdollisti kauhan maalauksen jäljelle jääneellä maaliseoksella. Tuotteen pitkä käyttöaika helpottaa työskentelyä ja pienentää maalihukkaa.

Kurikan Hykoteam testasi Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalia

Normadur Aqua DTM:n kolmen tunnin käyttöaika mahdollisti kauhan maalauksen jäljelle jääneellä maaliseoksella.

Maalaamossa oli maalauksen aikana noin 20 °C lämmintä sekä hyvä ilmanvaihto. Näissä olosuhteissa Normadur Aqua DTM oli käsittelykuiva noin viiden tunnin kuluttua maalauksesta kalvonpaksuuden vaihdellessa 100 – 200 µm DFT välillä. Korkeampi lämpötila ja alhaisempi ilmankosteus auttavat vesiohenteisia polyuretaanimaaleja muodostamaan tasaisemman pinnan.

Tyylikäs lopputulos

Maalatusta pinnasta tuli tasainen ja tyylikäs. Maalikalvo on todella kova, mutta samalla kuitenkin joustava, joten vesiohenteisen Normadur Aqua DTM:n pitäisi kestää hyvin maansiirtokärryn pinnassa. ”Olemme tyytyväisiä koemaalauksen tulokseen. Maalauksen aikana tuote toimi hyvin, kun maalaus suoritettiin ohjeiden mukaisesti. Kuivumisen jälkeen maalattu pinta näytti hyvältä”, sanoo Hykoteamin Juha Alanen. ”Maalipinta on erittäin kestävä ja tuotteen kiilto on sopiva laitteisiimme”, hän jatkaa.

Vaikka Hykoteam ei käytäkään vesiohenteista polyuretaanimaalia tuotteidensa pinnassa, Juha Alanen kokee, että Normadur Aqua DTM voisi soveltua myös heidän käyttöönsä. ”Kun opettelee oikean ruiskutustavan vesiohenteiselle Normadur Aqua DTM polyuretaanimaalille ja huolehtii hyvästä ilmanvaihdosta, tuotteella saadaan todella kestävää pintaa”, hän toteaa lopuksi.

Faktoja pinnan takaa:

NORMADUR AQUA DTM

KUIVA-AINEPITOISUUS: 54 til-%
VOC-ARVO: 99 g/l
SEKOITUSSUHDE: 6:1
KÄYTTÖAIKA: 3 h
VÄRISÄVYT: RAL- ja NCS S-sävyt
KIIILTO: Kiiltävä

Lue myös:

Etsitkö ympäristö- ja käyttäjäystävällisempää polyuretaanimaalia? Normadur Aqua DTM on ympäristöystävällinen kertamaali haastaviin kohteisiin
Nor-Maalin Normadur Aqua DTM pienentää ympäristökuormitusta – vihreää lisäarvoa liiketoimintaasi
Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahlin vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen
Etsitkö ympäristöystävällisempää teollisuusmaalia, jolta löytyy ACT-hyväksyntä? Nor-Maalin Normadur Aqua DTM ja Akvanor 100 SG täyttävät ACT-vaatimukset.

 

Syntema Norr kansainväliseen yhteistyöhön suomalaisen Nor-Maalin kanssa – suuri investointi pohjoiseen

22/3/2024 Syntema Norr on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen suomalaisen maalinvalmistajan Nor-Maalin kanssa. Yhteistyö keskittyy tarjoamaan paikallisille teollisuusyrityksille pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia maalausjärjestelmiä, joissa painopiste on ympäristö- ja käyttäjäystävällisissä tuotteissa.

Normafine 40 HS:lle EPD-ympäristöseloste

15/3/2024 Nor-Maalin liuotinohenteinen Normafine 40 HS polyuretaanimaali on saanut EPD-ympäristöselosteen. Aikaisemmin Nor-Maalin tuotteista EPD-ympäristöseloste on jo ollut vesiohenteisella Norepox Aqua DTM:llä sekä kuudella liuotinohenteisella maalilla.

Nopeuta tuotantoasi Nor-Maalin Normathane 50 FD polyuretaanipintamaalilla

7/2/2024 Normathane 50 FD on Nor-Maalin uusi liuotinohenteinen polyuretaanipintamaali, joka takaa tuotannon nopean läpimenoajan. Yhdessä nopeasti kuivuvan epoksipohjamaalin kanssa tämä puolikiiltävä polyuretaanipintamaali tehostaa tuotantoprosessiasi.

Oü Nor-Maali laajentaa liiketoimintaansa Virossa

11/1/2024 Nor-Maali Oy:n tytäryhtiö Oü Nor-Maali laajentaa liiketoimintaansa Virossa. Yritys on avannut uuden toimipisteen Narvaan, joka on tunnettu Itä-Viron teollisuuskeskuksena. Uuden toimipisteen avulla Nor-Maali pyrkii vahvistamaan toimintaansa Itä-Viron alueella.

Maailman suurin risteilijä Icon of the Seas maalattiin Nor-maali Oy:n toimittamilla maaleilla

14/12/2023 Meyer Turun rakentama loistoristeilijä Icon of the Seas lähti telakalta marraskuun lopussa. Aluksen teräspinnat maalattiin Nor-Maali Oy:n toimittamilla Jotunin laadukkailla maaleilla, joista käytössä olivat mm. Jotamastic 90, Hardtop AX ja SeaQuantum Classic S.