Nor-Maalis NorECOat-produkter med hög torrhalt gör ditt målande mer miljövänligt

29/3/2021

Nor-Maalis epoxifärger med hög torrhalt NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer och Noreguard HS använder teknik baserad på naturliga och förnybara råvaror.

På Nor-Maali tar vi skyddet av miljön på allvar. Förutom de allt strängare miljöskyddsreglerna motiverar vårt växande miljöhänsyn oss också att kontinuerligt finjustera våra produkter och minska vår miljöbelastning. Som färgtillverkare är vi glada över, att vi kan göra vår del av miljöskyddet genom att ersätta fossilbaserade råvaror med förnybara råvaror. Genom att erbjuda dessa förbättrade lösningar till våra kunder bidrar våra produkter också till ett bättre miljöavtryck.

Hög kvalitet med mera hållbara produkter

NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer och Noreguard HS är ytbeläggningar med hög volymtorrhalt och bättre härdning även vid låga temperaturer (<5 °C). Fastän färgerna torkar snabbt är brukstiden (pot-life) tillräkligt lång. Längre applikationssäsong är därför möjlig i kalla klimat. Förutom en mycket snabb härdning har dessa ytbeläggningar enastående korrosionsskyddande egenskaper. Dessa unika egenskaper gör dem till ett utmärkt val för industriell ytbeläggning.

I de här produkterna använder vi också till en del förnybara råvaror. Dessa ingår inte i livsmedelskedjan utan är restprodukter. Genom ett grundligt test- och formuleringsarbete, kan innehållet i färgkomponenterna (färgdelen och/eller härdaren) vara mellan 30 % och 60 % biomaterial.

Trots att epoxigrundfärgerna (NorECOat FD Primer och NorECOat HS Primer) och epoxitopplacken (Noreguard HS) innehåller lösningsmedel kan man ändå anse dem som mera miljövänliga. ”Dessa produkter med hög volymtorrhalt är lätta att använda och de ger en enhetlig och väl skyddande yta under olika förhållanden. Snabba tork- och övermålningstider i målningsprocessen och användningsmöjligheten i ett brett temperaturområde sparar kundens resurser och också energi och ger flexibilitet i produktionen. Användningen av biobaserad råvara i dessa produkter är ett extra plus”, säger laboratoriechef Mika Perälä.

Nor-Maalis epoxier använder teknik baserad på förnybara råvaror

Peikkos DELTABEAM® Green balkar är målade med Nor-Maalis epoxier med hög torrhalt, som använder teknik baserad på naturliga och förnybara råvaror. (DELTABEAM® Green bilder: Peikko – Media)

Biobaserade beläggningar – Miljömedvetenhet

Biobaserade ytbeläggningar spelar fortfarande en relativt liten roll i färgindustrin. Den aktuella marknadsandelen beräknas uppgå till cirka 5% av försäljningen. Men framsteg har gjorts de senaste åren. De Skandinaviska länderna, Tyskland och Frankrike ligger före andra länder i användningen av denna typ av produkter. I dessa länder beror efterfrågan på kundernas växande miljömedvetenhet. De gröna värdena är en viktig del av varumärkesbildningen. (https://www.european-coatings.com/articles/archiv/bio_based-coatings-overview-increasing-activities)

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.