Möt vår Miika Bergdahl – här är hans råd för att applicera Nor-Maalis nya vattenburna Normadur Aqua DTM

1/4/2021

Stabila målningsförhållanden garanterar en robust och förstklassig yta när man målar med Nor-Maalis vattenburna produkter som t.ex. Normadur Aqua DTM. Förutom de omgivande faktorerna, såsom luftfuktighet och temperatur, finns det flera praktiska råd att följa säger Nor-Maalis tekniker Miika Bergdahl. Läs här nedan mera om Miika och om hans appliceringstips.

Miika har arbetat med sprutmålning i 25 år och har som målare vid ett ACE/OEM företag en gedigen erfarenhet av industrifärger och  ytbeläggningar. Miika började jobba på Nor-Maali hösten 2018.

Möt Nor-Maalis Tekniker Miika Bergdahl - här är hans råd för att applicera Nor-Maalis nya vattenburna Normadur Aqua DTM

Miika Bergdahl

Som en del av produktutvecklingen och den tekniska servicen

Efter det att Miika började på Nor-Maali har hans insikt i vad som menas med ”färdig för bruk” breddats betydligt. För att en kund skall kunna ha en fungerande produkt behövs åtskilligt av produktutveckling och testning – och en kritisk del är testappliceringen. Hos Nor-Maali spelar samarbetet mellan produktutvecklaren och teknikern en viktig roll. Det bästa resultatet når man när man tänker och testar tillsammans.

Förutom produktutvecklingsarbetet har Miika också andra uppgifter såsom målning av testpaneler för olika behov (t.ex. Silko– och SSG– standard tester), kvalitetskontroll applicering, målning av testpaneler m.m.

Testapplicering ute hos kunden är den bästa vägen att lära och förstå vilka speciella krav som gäller. Som en del av Nor-Maalis tekniska servicekoncept är applicering i kundens lokaliteter också en del av Miikas jobbprofil.

Mesta delen av appliceringen sker med högtrycksspruta men också olika lågtryckssprutor används och målning med pensel eller roller förekommer också. Vanligtvis är ytan som skall målas blästrad men också kallvalsat stål, galvaniserat stål och aluminium används.

Arbetet på Nor-Maali

Miika säger att hans nuvarande jobb skiljer sig betydligt från hans tidigare arbete inom industrin. När man jobbar som tekniker måste sprutmålningen vara extremt noggrann. Det får inte finnas några variationer i filmtjockleken eftersom de målade panelerna ofta är ämnade för något test. Här på Nor-Maali målar Miika ofta små testpaneler medan han i sitt tidigare jobb målade stora maskinkomponenter.

Miika trivs med sitt jobb som tekniker, för här får han pröva massor av olika färger och han kan också se vilka effekter olika appliceringsmetoder har på slutresultatet. När man sprutmålar måste man ta med i beräkningen dom olika färgprodukterna men också de olika målningsegenskaperna de har. Sprutegenskaperna för en epoxifärg är olika jämfört med en polyuretanfärg och en s.k. ”high solid” färg kräver lugnare handrörelser än en färg med lägre torrhalt.

På sin fritid är Miika en mycket skicklig miniatyrmodellbyggare. Också här i sin hobby behöver han sin skicklighet som målare eftersom en viktig del när man gör modeller i skala är att måla dem med pennspruta och pensel.

Möt Nor-Maalis Tekniker Miika Bergdahl - här är hans råd för att applicera Nor-Maalis nya vattenburna Normadur Aqua DTM

Stabila målningsförhållanden garanterar en robust och förstklassig yta när man målar med Nor-Maalis vattenburna produkter som t.ex. Normadur Aqua DTM.

Målning med Normadur Aqua DTM

Att sprutmåla en vattenburen polyuretanfärg skiljer sig från målning med många andra färger. Appliceringen måste vara mycket mera  precis jämfört med målning med en lösningsmedelbaserad polyuretanfärg. Också förhållandena i omgivningen bör vara optimala.

Miikas råd hur man målar med Normadur Aqua DTM:

  • BLANDA KOMPONENTERNA RÄTT. Blanda först A-komponenten omsorgsfullt och tillsätt sedan härdaren. A-komponenten och härdaren beter sig som vatten och olja; de vill inte naturligt bli blandade med varandra. När blandningen i ca 5 minuter mekaniskt är omrörd hela vägen ända ner till bottnen av kärlet är färgblandningen blank och när den är applicerad bildar den en hållbar och blank yta. En otillräcklig blandning kommer att förorsaka en ojämn härdning. Färgen kommer att förbli matt.

 

  • FÄRGENS BRUKSTID (POT LIFE) MÅSTE ÖVERVAKAS MED KLOCKA. Färgblandningen är fortfarande flytande efter att brukstiden har överskridits men en sådan färg kan inte mera användas därför att vidhäftningen till underlaget har försämrats.

 

  • FÄRGENS GENOMSTRÖMNING ÄR FÖRVÅNANSVÄRT STOR. Därför är det att rekommendera att man väljer ett mindre munstycke för sprutningen av Normadur Aqua DTM än för andra polyuretanfärger.

 

  • VATTENBURNA POLYURETANFÄRGER HAR EN MAXIMUM FILMTJOCKLEK som man kan måla utan att det uppstår blåsbildning och/eller nålstick. Om man överskrider denna max tjocklek blir ytan matt och ojämn. Gränsen för denna blåsfria tjocklek går inte att se från en våt färgfilm för blåsorna uppkommer först när färgen är nästan torr. Därför skall man inte måla extra ”för säkerhets skull” med den här färgen. Den blåsfria färgtjockleken för Normadur Aqua DTM är i alla fall mycket högre än för de flesta andra vattenburna polyuretanfärgerna.

 

  • EN VATTENBUREN FÄRG MÖRKNAR BETYDLIGT UNDER TORKNINGSPROCESSEN. Därför kan man inte göra kulörjämförelser under appliceringen.

 

  • FÖRHÅLLANDENA UNDER TORKNINGEN PÅVERKAR. En högre temperatur och en lägre luftfuktighet hjälper att uppnå ett bättre slutresultat. En dålig luftväxling igen kan lätt förstöra slutresultatet.

 

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.
Nor-Maalin vesiohenteinen Normadur Aqua DTM polyuretaanimaali

Blank vatteburen polyuretan enskiktsfärg

NORMADUR AQUA DTM

Produktinformation