Kurikan Hykoteam testade Normadur Aqua DTM vattenburen polyuretanfärg

25/3/2022

Kurikan Hykoteam Oy tillverkar arbetsutrustning och maskiner för jordbruk, fastighetsskötsel, grönbyggande och entreprenad. För ytbehandling av produkter används i allmänhet lösningsbaserade färger. När Hykoteam erbjöds möjligheten att testa den vattenburna polyuretanfärgen Normadur Aqua DTM var de genast beredda att prova den.

Kurikan Hykoteam Oy

Företaget Kurikan Hykoteam Oy ligger i Kurikka i södra Österbotten. Det tillverkar arbetsutrustning och maskiner för jordbruk, fastighetsskötsel, grönbyggande och entreprenad. Hykoteam är ett dotterbolag till Kurikan Hyväkone Oy, som är försäljare av Hykoteams produkter. Hyväkones varumärken omfattar bland annat Camion arbetsredskap och Giant hjullastare. Camion-produkterna fick nyckelflaggsmärkning 2020.

Hyväkone och Hykoteam verkade som egna företag fram till 2014. Idag tillhör Hykoteam Oy Hyväkone Oy-koncernen, som ägs av Vesa-Matti, Ismo och Tuomo Keskimäki. Hyväkone har fem försäljningsställen som ligger i Kurikka, Birkala, Korsholm, Letala och Askola.

Kurikan Hykoteam tested the Normadur Aqua DTM polyurethane coating

Ytbehandlingen av de delar som tillverkas utförs i Hykoteams moderna produktionsanläggningar. Vattenlösliga föroreningar avlägsnas antingen genom mekanisk rengöring eller högtryckstvätt. Blästring tar bort andra föroreningar och ger den nödvändiga ytjämnheten. Efter blästring målas arbetsstycken, maskin- och utrustningsdelar och andra metallkonstruktioner. Maximistorleken på den målade delen är 13 m (längd) x 4,3 m (bredd) x 4,3 m (höjd). Efter sprutning inspekteras de målade delarna enligt kraven i standarderna.

Test av vattenburen polyuretanfärg Normadur Aqua DTM

Hyväkones arbetsutrustning och maskiner utsätts för stora påfrestningar, och färgytan på produkterna måste vara både mekaniskt hållbar och väderskyddande. Produkterna målas därför med väderbeständig alifatisk polyuretanfärg.

Hykoteam använder vanligen lösningsmedelsburen polyuretanfärg, men när tillfället dök upp var företaget villigt att testa en vattenburen motsvarighet. De visste redan på förhand att målning med vattenburna polyuretanfärger skiljer sig något från motsvarande lösningsmedelsburna färger, men att det ger en snygg och hållbar yta.

För målningstestet valdes flakdelen på schaktvagnen Camion Combi. Beläggningssystemet var 1 x 120 µm DFT med korrosionspigmenterad Normadur Aqua DTM engångsfärg, som uppnår korrosionsklass C3 medium vid denna filmtjocklek.

För målningstestet valdes flakdelen på schaktvagnen Camion Combi.

Flaket var av en lättmålad modell med få hörn eller svåra ställen. Normadur Aqua DTM har ganska högt utbyte, så målningen gjordes med ett litet munstycke (0.011″). Ändå uppnåddes den önskade filmtjockleken snabbt. Den lilla sprutdimensionen säkerställde samtidigt att filmen inte blev för tjock. Trots att Normadur Aqua DTM kan uppnå dubbelt så hög blås- och nålsticksfri tjocklek som andra vattenburna polyuretanfärger, måste filmtjockleken sprutas mycket noggrant.

Kurikan Hykoteam testade Normadur Aqua DTM polyuretanfärg.

Lång brukstid

När flaket var klart sprutmålades även arbetsredskapet, skopan. Trots att det hade gått ett tag sedan färgen blandades, gjorde den tre timmar långa brukstiden för Normadur Aqua DTM att skopan kunde målas med färgblandningen som var kvar. Produktens långa brukstid underlättar arbetet och minskar färgsvinnet.

Kurikan Hykoteam testade Normadur Aqua DTM polyuretanfärg

Trots att det hade gått ett tag sedan färgen blandades, gjorde den tre timmar långa brukstiden för Normadur Aqua DTM att skopan kunde målas med färgblandningen som var kvar.

Under målningen var det 20 °C varmt och god ventilation i lackeringsanläggningen. Normadur Aqua DTM var hanteringstorr cirka fem timmar efter lackeringen, och filmtjockleken varierade mellan 100 och 200 µm DFT. Högre temperaturer och lägre luftfuktighet hjälper vattenburna polyuretanfärger att bilda en jämnare yta.

Snyggt slutresultat

Den målade ytan blev slät och snygg. Färgfilmen är verkligt hård men samtidigt flexibel, så den vattenburna Normadur Aqua DTM borde hålla bra på schaktvagnens yta. ”Vi är nöjda med resultatet av testmålningen. Under målningen fungerade produkten bra när målningen gjordes enligt instruktionerna. Efter torkning såg den lackerade ytan bra ut”, säger Juha Alanen på Hykoteam. ”Färgytan verkar mycket slitstark och har en glans som passar för vår utrustning”, fortsätter han.

Även om Hykoteam inte använder vattenburen polyuretanfärg på sina produkter, anser Juha Alanen att Normadur Aqua DTM skulle kunna passa även för dem. ”När man lär sig rätt sprutmetod för den vattenburna polyuretanfärgen Normadur Aqua DTM och ser till att ha god ventilation får man en verkligt hållbar yta av produkten”, avslutar Alanen.

Kurikan Hykoteam testade Normadur Aqua DTM polyuretanfärg

Fakta bakom ytan:

NORMADUR AQUA DTM

VOLYMTORRHALT: 54 %
VOC-VÄRDE: 99 g/l
BLANDSNINGSFÖRHÅLLANDE (volymdelar): 6:1
BRUKSTID: 3 h
KULÖR: RAL- och NCS S kulör
GLANSGRAD: Glansig

Läs också:

Letar du efter en mera miljövänlig och användarvänlig polyuretan? Normadur Aqua DTM är en miljövänlig enskiktsfärg för krävande industriella applikationer!
Nor-Maali’s Normadur Aqua DTM reduces environmental impact – innovation to bring value for your business
Möt vår Miika Bergdahl – här är hans råd för att applicera Nor-Maalis nya vattenburna Normadur Aqua DTM
Letar du efter mer miljövänlig ACT-godkänd beläggning? Svaret är Nor-Maalis Normadur Aqua DTM och Akvanor 100 SG!

 

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.