Läs om vår Sara Grundsten-Lyapova och hennes examensarbete om Nor-Maalis vattenburna produkter

16/6/2022

Nor-Maalis Coating Advisor Sara Grundsten-Lyapova studerade till byggnadsingenjör vid sidan av jobbet och fix examen papperen i december 2021.  ”Examensarbetet, Användning av vattenbaserade färger inom industri- och fartygsmålning”, skrev hon för Nor-Maali.

Som Coating Advisor ger Sara även teknisk support till skeppsvarvet i Åbo. Hon arbetade tidigare som industrimålare, men gick sedan över till att arbeta som inspektör på varvet.

Läs om vår Sara Grundsten-Lyapova och hennes examensarbete om Nor-Maalis vattenburna produkter

Sara Grundsten-Lyapovas examensarbete har titeln ”Användning av vattenbaserade färger inom industri- och fartygsmålning”.

Sara ville utveckla sina kunskaper och började studera vid sidan av arbetet varje kväll i nästan fyra år. Hon avslutade sina studier i december ifjol och tog examen som byggnadsingenjör vid Åbo yrkeshögskola. Sara planerar att i framtiden fortsätta sina studier och bli diplomingenjör inom produktionsekonomi. Hon vill fortsätta studera, eftersom hon tror att en examen är avgörande för hennes möjligheter att göra karriär. Att lära sig nytt håller också yrkeskompetensen aktuell och ökar förmågan att se saker och ting från mer än ett perspektiv.

”Efterfrågan på vattenbaserade produkter blir allt vanligare och det var därför jag ville lära mig mer om ämnet”, säger Sara. ”Före examensarbetet hade jag ett gott sinne för vattenbaserad färg genom de produkter som används på varvet”, hon försätter. ”Nor-Maali erbjöd mig att göra mitt examensarbete om användningen av vattenbaserade färger inom industri- och fartygsmålning.”

Användning av vattenbaserade färger inom industri- och fartygsmålning

Saras examensarbete har titeln ”Användning av vattenbaserade färger inom industri- och fartygsmålning”. Syftet med arbetet var att skapa ett heltäckande informationspaket för användare om detta ämne, som vill utveckla sin egen verksamhet i en allt mer miljövänlig riktning.

Arbetet är uppdelat i en teoretisk och en experimentell del. Den teoretiska delen handlar om vattenbaserade industrifärger, först generellt och sedan om Nor-Maalis egna produkter. Dessutom granskas lagring och transport av produkter, målningsanläggningar och -utrustning samt återvinning av avfall med vattenbaserade färger.

Den teoretiska delen handlar om skillnaderna mellan vattenbaserade färger och lösningsmedelsbaserade produkter, till exempel vad gäller hälsa och miljö samt för det praktiska målningsarbetet. För användare som planerar att ersätta lösningsmedelsbaserade färger med vattenbaserade färger kan detta informationspaket underlätta beslutsfattandet.

Förhållandena spelar en viktig roll

Att bestämma gränsvärden för förhållandena i målnings- och torkningslokalerna är viktigt eftersom målningsarbetet kan misslyckas om förhållandena är olämpliga. Även färgens tekniska egenskaper kan försämras.

I den experimentella delen av examensarbetet definierades gränsvärden och optimala värden för målnings- och torkningsförhållandena (luftflöde, temperatur, luftfuktighet) vid användning av vattenbaserade färger. I arbetet mättes torktiderna för tre vattenbaserade produkter från Nor-Maali under olika förhållanden. Produkterna var Akvanor 100 SG (akryl), Normadur Aqua DTM (polyuretan) och Norepox Aqua DTM (epoxi). Syftet med testerna var att hitta både vägledande och optimala gränsvärden för när vattenbaserade färger är säkra att använda och torkningen är effektiv.

Akvanor 100 SG

Torktiden för Akvanor 100 SG testades i ett luftkonditionerat målarskåp med tre olika luftflöden: 7 500 m3/h, 4 860 m3/h och 1 116 m3/h (t = 23 °C). Torktiden för produkten förlängdes då ventilationen minskade.

Bord 1. Effekt av luftflöde på torktid för Akvanor 100 SG.

Temperatur (°C) Luftflöde (m3/h) Torktid (h)
23 7500 1
23 4860 3
23 1116 5

Torktidstesterna fortsattes i en klimatkammare genom att variera temperaturen (23-50 °C) och relativ fuktighet (45-70 %). Färgen torkade snabbare vid högre temperaturer (40-50 °C). Vid en relativ luftfuktighet på 70 % saktades torkning av färgen ner avsevärt (över 24 timmar).

Bord 2. Effekt av temperatur och relativ fuktighet på torktiden för Akvanor 100 SG.

Temperatur (°C) Relativ luftfuktighet (%) Torktid (h)
23 45 4
23 60 6
23 70 > 24
40 45 1
50 45 1
50 60 1

Akvanor 100 SG drar nytta av en högre torktemperatur upp till en viss punkt. Den maximala temperaturgränsen för målnings- och torkningsförhållanden definierades som 50 °C. Att höja temperaturen över 50 °C gynnade inte torkning av färgen. Maxvärdet för relativ luftfuktighet definierades som 60 %. Den optimala temperaturen visade sig vara 23°C och den relativa luftfuktigheten 45 %. Akvanor 100 SG behöver god ventilation för att torka, en höjning av temperaturen ger inga större fördelar.

Normadur Aqua DTM

Torktiden för Normadur Aqua DTM testades i ett luftkonditionerat målarskåp med tre olika luftflöden: 7 500 m3/h, 4 860 m3/h och 1 116 m3/h (t = 23 °C). Att öka ventilationen påskyndade inte torkningen nämnvärt, med maximal ventilation torkade färgen på åtta timmar och när ventilationen minskade tog det mer än 12 timmar att torka.

Bord 3. Effekt av luftflöde på torktid för Normadur Aqua DTM.

Temperatur (°C) Luftflöde (m3/h) Torktid (h)
23 7500 8
23 4860 > 12
23 1116 > 12

I klimatkammare testningen varierades temperaturen mellan 23-80 °C och den relativa luftfuktigheten mellan 45-70 %. Att höja temperaturen (23 °C → 60 °C) påskyndade torkningen avsevärt. Färgytan började bubbla vid en relativ luftfuktighet på 70 %.

Bord 4. Effekt av temperatur och relativ fuktighet på torktiden för Normadur Aqua DTM.

Temperatur (°C) Relativ luftfuktighet (%) Torktid (h)
23 45 8
30 60 3
30 70 4
40 45 3
50 45 2
60 45 1
80 45 1
80 60 1

Normadur Aqua DTM ansågs vara ganska känslig för variationer i förhållandena. Den maximala temperaturgränsen definierades som 80 °C och den optimala temperaturen över 30 °C. Det maximala gränsvärdet för relativ luftfuktighet definierades som 60 % och det optimala värdet som 45 %.

Norepox Aqua DTM

Torktiden för Norepox Aqua DTM testades i ett luftkonditionerat målarskåp med tre olika luftflöden: 7 500 m3/h, 4 860 m3/h och 1 116 m3/h (t = 23 °C). Torktiden för produkten förlängdes då ventilationen minskade.

Bord 5. Effekt av luftflöde på torktid för Norepox Aqua DTM.

Temperatur (°C) Luftflöde (m3/h) Torktid (h)
23 7500 4
23 4860 6
23 1116 > 12

I klimatkammare testningen varierades temperaturen mellan 23-80 °C och den relativa luftfuktigheten mellan 45-70 %. Norepox Aqua DTM gynnades av att höja temperaturen till 40 °C, att höja den gjorde ingen signifikant skillnad i torktiden. Vid relativt hög luftfuktighet (70 %) och låga temperaturer (30 °C) torkade färgen långsamt. Vid 60°C orsakade hög luftfuktighet inte en motsvarande fördröjning att torka.

Bord 6. Effekt av temperatur och relativ fuktighet på torktiden för Norepox Aqua DTM.

Temperatur (°C) Relativ luftfuktighet (%) Torktid (h)
23 45 4
30 70 7,5
40 45 1,5
50 45 1,5
60 45 1
60 60 1
60 70 1
80 45 1
80 60 1

Den maximala temperaturgränsen sattes till 80 °C, eftersom den högre temperaturen inte visade sig ge värde till torkning. Den optimala temperaturen visade sig vara 60 °C eftersom färgen torkade effektivt oavsett den höga relativa luftfuktigheten. Maxvärdet för relativ luftfuktighet sattes till 70 % och det optimala värdet till 45 % om lufttemperaturen är under 30 °C. När lufttemperaturen är över 30 °C räcker det att den relativa luftfuktigheten är mindre än 70 %.

Slutsatser

I forskningsdelen studerades vikten av rätt slags förhållanden både under målning och torkning.

  • Torktiderna för vattenbaserade färger blev avsevärt längre om ventilationen minskade under torkningen.
  • När temperaturen höjdes torkade färgerna snabbare.
  • För hög relativ luftfuktighet påverkade torkningen negativt för alla testade färger.

Vilken parameter som påverkade slutresultatet mest varierade beroende på färgtyp. Resultaten visar att företag som använder vattenbaserade färger gör klokt i att investera i målningsanläggningar där luftflödets volym, temperaturen och den relativa luftfuktigheten kan kontrolleras.

En del av informationen som erhållits från examensarbetet lades in i produktbeskrivningarna. Dessutom skapades separata anvisningar med mer detaljerad information om produktens användning än vad som står i produktbeskrivningen.

Länk till Saras examensarbete (på finska): https://www.theseus.fi/browse?type=author&value=Grundsten-Lyapova%2C+Sara

Läs om vår Sara Grundsten-Lyapova och hennes examensarbete om Nor-Maalis vattenburna produkter

Sara sätter Norepox Aqua DTM på ett torktidstest.

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.