Akvanor 100 SG, Akvanor 81 Primer och Norepox Aqua DTM är nu M1-godkända!

23/9/2022

Nor-Maalis vattenburna produkter Akvanor 100 SG, Akvanor 81 Primer och Norepox Aqua DTM är nu M1-godkända. Produkterna har klarat den strängaste emissionsklassificeringen för konstruktionsmaterial från Finnish Society of Indoor Air Quality and Climate.

M1-klassificeringen främjar utveckling och användning av byggmaterial med låga utsläpp. Ett bra inomhusklimat i en byggnad kräver hänsyn till inomhusluftsfrågor i alla skeden av planering, byggande och användning. God inomhusluft påverkas av interiörens byggmaterial, tillsammans med många andra faktorer.

Akvanor 100 SG

Akvanor 100 SG  är rostskyddspigmenterad, snabb, fysikaliskt torkande, vattenburen 1-skiktsfärg direkt på metall. Den kan även användas som primer och täckfärg i ett flerskiktssystem. Akvanor 100 SG är lämplig för ett stort urval av industriella konstruktioner i korrosionsklasserna C1-C3. Akvanor 100 SG har blivit testad enligt standard ACT Volvo STD 423-0014 (rev.06) och uppfyller kravspecifikationen. Akvanor 100 SG har också godkännande av kvalitetssystem enligt direktivet om marin utrustning 2014/90/EU.

Akvanor 81 Primer

Akvanor 81 Primer är rostskyddspigmenterad, snabb, fysikaliskt torkande, vattenburen grundfärg. Den kan användas på stål som blir utsatta för medel miljö-påfrestningar (miljöklasserna C1-C3). Denna produkt har certifikat mot flamspridning och den uppfyller förutsättningar av IMO FTPC (Certificat NO VTT-C-11308-15-15).

Norepox Aqua DTM

Norepox Aqua DTM är snabbtorkande, vattenburen tvåkomponents epoxifärg med en polyaminaddukt som härdare. Innehåller aktiva rostskyddspigment. Norepox Aqua DTM är rekommenderas som grundfärg, täckfärg eller färg för målning direkt på metall i epoxifärgsystem i miljöklasserna C2–C4. Norepox Aqua DTM kan även användas med polyuretanfärger.

Utsläppsklass M1

M1-klassificeringen sätter gränsvärden för utsläpp av vissa ingredienser och lukten av byggmaterial som används inomhus, till exempel färger. The Finnish Society of Indoor Air Quality and Climate har tagit fram en klassificering för byggmaterial, enligt vilken produkterna är indelade i tre kategorier:

  • M1 (material som avdunstar mycket få föreningar till inomhusluften)
  • M2 (material som avdunstar en liten mängd föreningar till inomhusluften)
  • M3 (material som inte har testats eller som inte klarar strikta gränser)
Parametrar Klass M1 Klass M2
Total emission av flyktiga organiska föreningar (TVOC) [mg/m2h] ≤ 0.2 ≤ 0.4
Emission av enstaka flyktig organisk förening (VOC) [µg/m3] 1 ≤ EU-LCI ≤ EU-LCI
Formaldehydemission [mg/m2h] ≤ 0.05 ≤ 0.125
Ammoniaemission [mg/m2h] ≤ 0.03 ≤ 0.06
Emission av CMR-föreningar som tillhör kategori 1A eller 1B i bilaga VI till förordning (EG) nr 1272/2008 [mg/m3] 1 ≤ 0.001 ≤ 0.001
Lukt 2 ingen lukt ingen lukt

1) inkluderar inte formaldehyd, 2) luktacceptans ≥ 0,0

Emissionsklassificeringen av byggmaterial är frivillig, den bygger inte på officiella bestämmelser. Tillverkare och importörer kan, om de så önskar, ansöka om en utsläppsklassificering för sina produkter.

Finlands byggnadsinformationsstiftelse (RTS)

M1-certifieringen beviljas av Finlands byggnadsinformationsstiftelse (RTS) för produkter som har undersökts av ett ackrediterat tredjeparts laboratorium. Utsläpp av VOC, formaldehyd, ammoniak och CMR-föreningar mäts från produkten. Också acceptansen av lukten i samband med materialet bedöms. Mätningarna utförs fyra veckor efter applicering av produkten.

M1 certifikaten för våra produkter kan enkelt laddas ner på vår hemsida: www.nor-maali.fi/se/produkter/?certificates[]=m1-godkand

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.