Anssi

”Pääsin alun perin rekrytointifirman kautta Nor-Maalin sävyttämöön koeajalle. Vakipaikan saatuani kerkesin olemaan sävyttäjänä pari vuotta, kunnes sain mahdollisuuden siirtyä purkitukseen. Lähdin kokeilemaan purkitusta uusien oppimismahdollisuuksien ja erilaisten työtehtävien takia. Olen ollut talossa yhteensä neljä ja puoli vuotta ja aika täällä on mennyt ihan hetkessä.”

Nor-Maalin purkittaja Anssi Niemi työskentelee kahden työkaverinsa kanssa toisella Nor-Maalin purkitusosastoista. Talon termein Anssin osastoa kutsutaan ”alakerran purkitukseksi” ja osastolla purkitetaan maalien lisäksi myös ohenteita. Aamut alkavat kuudelta tai kahdeksalta, kaksivuorotyönä. Kuuteen tulevat purkittajat käyvät aamusta lisäämässä aiemman vastaavan maalisatsin ylijäämät uuteen, hukkamaalien minimoimiseksi. Kun seos on tasalaatuinen ja laboratorion hyväksyntä tuotteen laadusta saatu, alkaa purkitustyö. Purkkien tultua linjastolta täytettyinä ja kansitettuina, ne vielä etiketöidään ja lastataan lavalle varastoitavaksi. Joskus purkit voivat lähteä matkaan vielä saman päivän aikana. Jokaisen satsin jälkeen laitteisto puhdistetaan ja säädetään seuraavaa satsia varten, sama tehdään myös päivän päätteeksi. Tällä varmistetaan, että myös tehtaan satsaajat pääsevät heti aamusta aloittamaan seuraavan maalierän valmistamisen.

Parasta töissä on Anssin mielestä ennakkoon käsillä oleva tieto seuraavan päivän työtehtävistä, jonka ansiosta aikatauluihin pääsee myös itse vaikuttamaan. Työkaverit takaavat, että joka päivä töissä tulee naurettua. Ainoat haittapuolet purkitusosastolla ovat toistuvat liikeradat ja tietysti vaarallisten aineiden parissa työskentely. Näiden kanssa auttaa tarkka huolehtiminen työturvallisuudesta ja –ergonomiasta, sekä työtehtävien kierrätys. ”Työtehtäviä kierrätetään esimerkiksi niin, että kaksi meistä purkittaa maalia ja yksi puolestaan ohenteita. Satsin jälkeen toinen maalipurkituksesta siirtyy puolestaan ohareita purkittamaan. Kun ohennepurkitusta ei ole, kolmas henkilö pitää huolen, että läheisessä varastointitilassa ja työtiloissa on kaikki tarvittavat työvälineet ja purkit kansineen.”

Töiden ulkopuolella Anssin pitää liikkeessä kaksi alle kouluikäistä tytärtä ja perheen kolme lemmikkiä. Illat menevät vauhdikkaasti arkipuuhia hoitaessa ja vanhemman tyttären viikoittaisissa jalkapallotreeneissä.