Epoksimaalien turvallinen käyttö

Epoksimaaleissa terveyshaittoja aiheuttavat sekä maaliosan epoksihartsit, että koveteosan amiiniyhdisteet. Epoksihartsit ja epoksikovettajien amiiniyhdisteet ovat merkittäviä työperäistä herkistymistä aiheuttavia yhdisteryhmiä. Työskenneltäessä epoksimaalien, sekä liuotin- että vesiohenteisten kanssa, on tärkeä suojata iho huolellisesti, sillä nämä yhdisteet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

EPOKSIHARTSIT

  • Epoksiyhdisteet saattavat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Ihottuma ilmenee kutiavana, kirvelevänä tai rakkuloivana ihottumana ihoalueella, johon kemikaalia on päässyt. Iho-oireet alkavat yleensä viiveellä eli useamman tunnin – muutaman päivän kuluessa ihokosketuksesta. Ihottuma kestää hoitamattomana useita päiviä tai jopa viikkoja. Allergia epoksiyhdisteille saattaa kehittyä jo yhden kemikaaliroiskahduksen seurauksena.
  • Epoksihartseille allerginen henkilö ei yleensä pysty enää käsittelemään epoksipinnoitteita iho-oireidensa takia.
  • Epoksihartsit saattavat myös aiheuttaa hengitystieoireita.

EPOKSIKOVETTEET

  • Epoksikovetteiden sisältämät amiiniyhdisteet aiheuttavat samanlaista allergista ihottumaa kuin maaliosan epoksihartsit. Kovetteen ainesosille allerginen henkilö ei yleensä pysty enää käsittelemään epoksikovetteita iho-oireidensa takia.
  • Epoksipinnoitteiden amiinikovetteet ovat voimakkaasti emäksisiä, minkä takia ne ärsyttävät hengitysteitä ja syövyttävät ihoa ja silmiä. Vähäinen ihokosketus aiheuttaa ihoärsytystä ja pitkittyessään tai toistuessaan ärsytysihottumaa.

SUOJAIMET EPOKSIMAALEJA RUISKUTTAESSA

Hengityksen suojaus: Jos ilmanvaihto käyttöpaikalla on riittämätön, on käytettävä puoli- tai kokonaamaria varustettuna A-tyypin kaasusuodattimella, hionnassa P-tyypin hiukkassuodattimella. Ruiskumaalauksessa käytettävä yhdistelmäsuodatinta AP. Yhtäjaksoisessa pitkäaikaisessa työssä suositellaan käytettäväksi moottorikäyttöistä puhallinsuojainta tai eristävää suojainta (raitisilma- tai paineilmahuppu tms.).

Käsien suojaus: Suojakäsinemateriaalin valinnassa on otettava huomioon läpäisyajat, läpäisevyyskerroin ja kuluminen. Käsinemateriaali: EN374:n mukaisesti testatut käsineet. Voidaan käyttää, käsineet (läpäisyaika) 4-8 tuntia: Butyylikumi, nitriilikumi.

Silmien ja kasvojen suojaus: Tiiviit suojalasit. Työskentelytilan läheisyydessä tulisi olla silmänhuuhtelulaite.

Kehon suojaus: Työsuojavaatetus