Polyuretaanimaalien turvallinen käyttö

Polyuretaanimaaleissa, sekä liuotin- että vesiohenteisissa, merkittävin terveyshaitta tulee koveteosassa käytetyistä isosyanaateista. Polyuretaanimaalien lisäksi isosyanaatteja voidaan käyttää muissakin maalityypeissä. Isosyanaatit ovat merkittävä työperäistä astmaa aiheuttava yhdisteryhmä. Työskenneltäessä isosyanaattien kanssa on tärkeä suojata hengitysteiden lisäksi myös iho huolellisesti, sillä isosyanaatit voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

DI-ISOSYANAATIT

  • Di-isosyanaatit luokitellaan hengitysteitä ja ihoa herkistäviksi ja ärsyttäviksi yhdisteiksi sekä myrkyllisiksi tai haitallisiksi hengitettyinä.
  • Di-isosyanaattien suhteellisen korkean höyrynpaineen takia työpaikan ilmaan saattaa normaalissa huoneenlämpötilassa syntyä merkittäviä pitoisuuksia.
  • Isosyanaatit imeytyvät elimistöön hengitysteitse, ihon läpi ja nieltynä. Isosyanaatit aiheuttavat hengitysteiden ja silmien ärsytysoireita. Korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa akuutteja ärsytysoireita, kuten kurkkukipua ja ärsytysyskää, kirvelyä ja polttavaa tunnetta silmissä.
  • Iholla pitkäaikainen kosketus voi aiheuttaa ärsytysmekanismilla punoitusta ja rakkulamuodostusta sekä ärsytyskosketusihottumaa. Roiskeet silmiin ärsyttävät voimakkaasti ja voivat vaurioittaa sarveiskalvoa.
  • Käyttötavoista johtuva altistumisriski on suurin polyuretaanimaalin ruiskutuksessa.
  • Herkistymisen kynnysarvoa (isosyanaatin pitoisuus ilmassa) ei tunneta.
  • Jo hyvin pienillä pitoisuuksilla isosyanaatit voivat toistuvassa altistumisessa aiheuttaa herkistymismekanismilla syntyviä sairauksia, kuten astmaa (yleisin), allergista nuhaa ja allergista alveoliittia (keuhkorakkula-tulehdus) (harvinaisin). Ihokosketuksen seurauksena syntyviä sairauksia ovat allerginen kosketusihottuma ja proteiinikosketusihottuma.
  • Isosyanaatteja sisältävien valmisteiden päällyksessä (etiketissä) tulee selkeästi ilmoittaa, että valmiste sisältää isosyanaattia. Joko niin, että valmiste on luokiteltu vaaralausekkeella ”Voi aiheuttaa allergisen reaktion” ja isosyanaatti on mainittu vaaran aiheuttavissa aineissa tai lisäksi vaaralausekkeella ”Sisältää isosyanaatteja. Voi aiheuttaa allergisen reaktion.”. 24.2.2022 jälkeen päällysteissä on lisättynä tieto tulevasta pakollisesta isosyanaattikoulutuksesta, joka tulee voimaan elokuusta 2023.
  • Terveyshaittojen minimoimiseksi altistuminen isosyanaattityössä on vähennettävä kaikin mahdollisin keinoin, ensisijaisesti teknisin torjuntaratkaisuin, kuten kotelointi ja kohdepoistojen asentaminen tai sellaisten työkalujen käyttö, joihin kohdepoisto on sisäänrakennettu. On kuitenkin työtehtäviä, joissa suojainten käyttö on välttämätöntä hyvistä teknisistä ratkaisuista huolimatta, esimerkiksi ruiskumaalaus- tai lakkaus isosyanaatteja sisältävillä tuotteilla.

Normadur-kovete sisältää di-isosyanaatteja.

SUOJAIMET ISOSYANAATTEJA SISÄLTÄVIÄ MAALEJA RUISKUTTAESSA

Hengityksen suojaus: Jos ilmanvaihto käyttöpaikalla on riittämätön, on käytettävä puoli- tai kokonaamaria varustettuna A-tyypin kaasusuodattimella, hionnassa P-tyypin hiukkassuodattimella. Ruiskumaalauksessa käytettävä yhdistelmäsuodatinta ABP. Yhtäjaksoisessa pitkäaikaisessa työssä suositellaan käytettäväksi moottorikäyttöistä puhallinsuojainta tai eristävää suojainta (raitisilma- tai paineilmahuppu tms.).

Käsien suojaus: Suojakäsinemateriaalin valinnassa on otettava huomioon läpäisyajat, läpäisevyyskerroin ja kuluminen. Käsinemateriaali: EN374:n mukaisesti testatut käsineet. Voidaan käyttää, käsineet (läpäisyaika) 4-8 tuntia: Butyylikumi, nitriilikumi.

Silmien ja kasvojen suojaus: Tiiviit suojalasit. Työskentelytilan läheisyydessä tulisi olla silmänhuuhtelulaite.

Kehon suojaus: Työsuojavaatetus.