Nor-Maali Oy toimitti maalit Wasalinen Aurora Botnia -alukseen

13/9/2021

Rauma Marine Construction on luovuttanut asiakkaalleen Kvarken Linkille Aurora Botnia -matkustajalautan Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen. Teräspintojen maalit alukseen toimitti Nor-Maali Oy yhdessä Jotunin kanssa. Käytössä olleita tuotteita olivat mm. Jotamastic 90, Hardtop XPF ja Marathon IQ2.

Kvarken Link tilasi Rauma Marine Constructionilta uuden matkustajalautan Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen. Vaikka kaupunkien välillä on ollut liikennettä jo 1940-luvulta lähtien, oli tämä alus ensimmäinen uudisrakennus tälle reitille. Aurora Botnia korvaa Wasa Express -aluksen.

Wasalinen M/S Aurora Botnia on 150 metriä pitkä moderni alus, jossa on kaksi rahtikantta. Sen kuljetuskapasiteetti on 1500 kaistametriä autoille ja rahdille. Matkustajia lautalle mahtuu 800. Aurora Botnia on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-alus. Koneet käyttävät kaksoispolttoainetta – tärkein polttoaineen lähde on nesteytetty maakaasu, LNG, mutta alus pystyy hyödyntämään myös biokaasua. Satamaa lähestyttäessä aluksen moottorit voidaan sammuttaa ja alus voi toimia akkuvirralla.

Maalit ja tekninen tuki Nor-Maali Oy:ltä

Teräspintojen maalit laivaan toimitti Nor-Maali Oy yhdessä Jotunin kanssa, joka on yksi maailman suurimmista meriteollisuusmaalien valmistajista. Laivan maalaus alkoi vuoden 2020 alussa ja jatkui luovutukseen asti.

Laivan maalaustyön suoritti Ermail Oy. Ermail Oy on tehnyt laadukasta pintakäsittelyä suomalaisessa teollisuudessa jo yli neljännesvuosisadan ajan ja heidän palveluihinsa kuuluvat korroosionestomaalaukset kaikkiin rasitusluokkiin sekä erilaiset palosuojamaalaukset. Ermaililla on referenssejä mm. laivanrakennuksesta, potkurilaitteista, rampeista ja laiturirakenteista.

”Yhteistyö Nor-Maalin ja Ermailin välillä sujui erinomaisesti”, kertoo tuotantopäällikkö Jere Kataja Ermaililta. ”Nor-Maalin valmistamat maalit saapuivat ajallaan ja tekninen tuki oli saatavilla, kun kysymyksiä ilmeni. Myös Jotunin ulkomailla valmistettavien tuotteiden toimitukset tulivat aina ajallaan”, hän lisää.

Nor-Maalin toimittamien korkealaatuisten tuotteiden ja tarkastuspalveluiden johdosta Aurora Botnia sai pitkäikäiset ja helposti kunnossapidettävät maalipinnat.

Nor-Maali Oy toimitti maalit Wasalinen Aurora Botnia -alukseen

Nor-Maali Oy toimitti maalit Wasalinen Aurora Botnia -alukseen. Image: Rauma Marine Constructions

Aurora Botnian teräspinnoilla käytetyt tuotteet

Aurora Botnia matkustajalauttaan valittiin päätuotteiksi Jotamastic 90, Hardtop XPF sekä Marathon IQ2.

Jotamastic 90 on Jotunin menestyksekkään Mastic-sarjan 2020-luvun lippulaivatuote. Tuote on moderni versio alkuperäisestä Jotamastic 87:stä ja huomiota on kiinnitetty erityisesti tuotteen käytettävyyteen ja kuivumisaikoihin, unohtamatta huippuluokan korroosionestokykyä myös vaillinaisesti puhdistetuilla pinnoilla. Jotamastic 90 on myös Norsok-hyväksytty tuote. Se löytyy Norsok-systeemeistä 1, 3 ja 7.

Hardtop XPF on erittäin laadukas polyuretaanipintamaali. Tämän tuotteen etuja ovat korkea kuiva-ainepitoisuus ja kovettuminen -10 °C saakka. Ruiskutusominaisuudet ovat myös erinomaiset optimoidun reologian johdosta. Tuote säilyttää värinsä ja kiiltonsa pitkään. Hardtop XPF sopii hyvän kylmäkovettumisensa ansiosta kylmässä ilmastossa tapahtuvaan maalaukseen, kuten korjaustelakointeihin. Tuotteella on myös Norsok-hyväksyntä systeemiin 1.

Marathon IQ2 on kehitetty jäänmurtajille ja jäissä kulkeville aluksille. Marathon IQ2:ssa yhdistyvät markkinoiden alhaisin jääkitka sekä äärimmäinen iskun- ja kulutuksenkestävyys. Se on helppokäyttöinen sekä ympäristöystävällinen ja käyttäjäturvallisempi tuote. Marathon IQ2 ei sisällä fenolia tai liuottimia. Tuote on myös helppokäyttöinen, se on ruiskutettavissa tavallisella korkeapaineruiskulla. Lue lisää Marathon IQ2:sta täältä.

Nor-Maali Oy toimitti maalit Wasalinen Aurora Botnia -alukseen

Image: wasaline.com

Erikoiskohteet

Edellä mainittujen tuotteiden lisäksi aluksen maalauksessa käytettiin mm. Resist 86:ta autokansilla ja ahtialueilla, Tankguard DW:tä juomavesitankeissa, Jotacote Universal N10:tä painolastitankeissa, Marathon 2:1 harmaa- ja mustavesitankeissa ja Seaforce 60 (SPL):ää merivesikaivoissa. Sisäosien näkyvät teräsosat maalattiin pääosin Norrapid MWT:llä ja kylmät osat eristeen takana Pilot QD Primerilla.

Resist 86 kosteuskovettuva, epäorgaaninen sinkkietyylisilikaattimaali. Tuote täyttää koostumukseltaan SSPC Paint 20 level 1:n sekä standardien ISO 12944-5 ja AS/NZS 3750.15 1994 vaatimukset. Resist 86 tarjoaa pitkäkestoisen korroosiosuojan sekä ainoana maalina, että osana maalijärjestelmää. Tuotteen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on sen mekaaninen kestävyys, jonka ansiosta Resist 86 soveltuu loistavasti käytettäväksi kovalle rasitukselle joutuvissa kohteissa, kuten autokansilla.

Tankguard DW on liuotinvapaa juomavesitankkimaali. Tuote soveltuu myös muihin upotuksessa tai ilmastollisessa rasituksessa olevien kohteiden korroosiosuojaukseen. Tankguard DW on hyväksytty standardin NSF/ANSI 61-2014a mukaisesti (Standard for Drinking Water System Components – Health Effects) ja standardin BS 6920-1:2000 mukaisesti (juomaveden kanssa kosketuksissa olevat tuotteet). Tuotteella on lisäksi Norwegian Institute of Public Healthin hyväksyntä: tuotetta voidaan käyttää kosketuksissa juomaveden kanssa. Se täyttää myös Yhdysvaltain liittovaltion lääkeviraston vaatimukset, FDA Title 21, Part 175.300: hyväksytty käytettäväksi kuivien elintarvikkeiden kanssa, sekä ANSI/AWWA standardin C210-07 vaatimukset: soveltuu vesiputkistoille.

Jotacote Universal N10 on polyamiinikovetteinen epoksimaali. Tuote on nopeasti kuivuva, kulutusta kestävä, korkeakuiva-ainepitoinen paksukalvomaali. Jotacote Universal N10 kovettuu myös alhaisissa lämpötiloissa. Tämä mahdollistaa tuotteen ympärivuotisen käytön kohteissa, joissa on tärkeää, että pinnat kuivuvat nopeasti käsittelykelpoisiksi. Jotacote Universal N10 on PSPC-hyväksytty painolastitankeille ja täyttää myös Norsok-3-systeemin vaatimukset PSPC-hyväksyntänsä takia.

Seaforce 60 (SPL) on yksikomponenttinen, hydrolisoituva, ioninvaihtotekniikkaan perustuva antifoulingmaali. Tässä aluksessa tuotteella maalattiin merivesikaivot, mutta usein se toimii pohjan antifoulingmaalina.  Seaforce 60 (SPL) antaa erittäin hyvän suojan kasvuston tarttumista vastaan. Tämä saavutetaan itsestään kiillottuvuuden ansiosta, mikä vähentää pohjan kunnon heikkenemistä. Tuote soveltuu maalattavaksi -10 °C saakka.

Norrapid MWT on yksikomponenttinen sisätilojen kertamaali, jota käytettiin Aurora Botniassa konetilojen maalauksissa. Norrapid MWT maalattavissa yhdellä kerralla ilman erillistä pohjamaalia. Yksikomponenttinen tuote helpottaa maalaustyötä ja muodostaa perinteisiä maaleja kovemman pinnan. Tuotteella maalataan myös Meyerin Turun telakalla.

Nor-Maali Oy toimitti maalit Wasalinen Aurora Botnia -alukseen

Nor-Maali Oy toimitti maalit Wasalinen Aurora Botnia -alukseen. Image: wasaline.com

Aurora Botnia:

  • Mitat: 150,0 x 26,00 x 6,10 m.
  • GT/ DWT. 24300/ 3500.
  • Moottorit: 4x Wärtsilä 8V31DF
  • Matkustajia: 800
  • Kaistametrit: 1500
  • Hyttejä: 68
  • Nopeus: 20 solmua
  • Matkustajakansia: 2

Nopeaa ja ammattitaitoista palvelua – Esittelyssä Nor-Maalin kotimaan myyntiosasto

20/6/2022 Nor-Maalissa kotimaan teollisuusmaalien myyntityötä tekee asiantunteva ja monipuolinen myyntitiimi. Osaamista löytyy niin käytännön maalaustyöstä kuin teknisestä maalitietoudestakin. Kun asiakkaalla on kysymyksiä, myyntitiimimme vastaa niihin nopeasti ja ammattitaitoisesti.

Teollisuusmaalien tuoteturvallisuus ja lainsäädäntö. Mitä on tulossa?

17/6/2022 Kemikaalien lainsäädäntö tiukkenee jatkuvasti. Uudet säädökset velvoittavat sekä valmistajia että käyttäjiä lisääntyvään raportointiin ja kouluttautumiseen. Maalituotteiden ympäristövaikutusten selvitys on vielä vapaaehtoista, mutta tekee yrityksen liiketoiminnasta vastuullisempaa. Nor-Maalin tuoteturvallisuusinsinööri Sirutiina Hakulinen kertoo kahdesta ajankohtaisesta aiheesta: tulevasta di-isosyanaattikoulutusvaatimuksesta sekä EPD:stä.

Nor-Maalin Sara Grundsten-Lyapova kirjoitti opinnäytetyönsä vesiohenteisista teollisuusmaaleista

6/6/2022 Nor-Maalin Coating Advisor Sara Grundsten-Lyapova opiskeli työnsä ohessa rakennusinsinööriksi ja valmistui viime jouluna. Opinnäytetyönsä, Vesiohenteisten maalien käyttö teollisuus- ja laivamaalauksessa, hän kirjoitti Nor-Maalille.

ESL Shippingin M/S Arkadia huoltomaalattiin Jotunin tuotteilla

28/4/2022 M/S Arkadia huoltomaalattiin Jotunin maaleilla joulukuun lopussa. Kuivatelakointina tehty huolto kesti kymmenen päivää, jonka aikana alus sai kestävät, uudet maalipinnat lastiruumiin ja runkoon. Käytettyjä tuotteita olivat Jotaguard 660, Jotamastic 90 GF, Jotaprime 500 ja Hardtop XP.

Nor-Maalin uudet isommat toimitilat Ruotsissa

31/3/2022 Nor-Maali jatkaa palveluiden ja myyntiverkoston kehittämistä Ruotsissa ja on muuttanut omiin, suurempiin toimitiloihin. Uuden myyntitoimiston ja suuremman varaston tavoitteena on parantaa palvelun tasoa ja toimitusnopeutta paikallisten asiakkaiden ja jakelijoiden tarpeisiin. Nor-Maali Group AB:n uudet toimisto- ja varastotilat sijaitsevat Enköpingissä, noin 70 km Tukholmasta länteen.