EPD-miljödeklarationer för Nor-Maalis vattenbaserade produkter

6/6/2024

Nor-Maalis vattenbaserade produkter Epocoat Aqua Primer och Norecryl Aqua DTM är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Tidigare har Nor-Maalis produkter redan haft EPD-miljödeklaration för den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sju lösningsmedelsbaserade färger.

EPD-produkter

Nor-Maali har nu EPD-miljödeklaration för nio av sina produkter: de vattenbaserade färgerna Epocoat Aqua Primer, Norecryl Aqua DTM och Norepox Aqua DTM samt de lösningsmedelsbaserade färgerna NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer, Noreguard HS, Norepox HS, Normafine 40 HS, Normafine 80 och Normadur 65 HS.

Vattenbaserade produkter

Epocoat Aqua Primer är en epoxigrundfärg som kombinerar förstklassiga tekniska egenskaper och miljövänlighet. Produkten är avsedd som grundfärg för målningssystem i korrosionsklasserna C2–C5 (ISO 12944-2). Produkten kan användas med både vattenbaserade och lösningsmedelsbaserade täckfärger. Epocoat Aqua Primer uppnår t.ex. korrosionsklass C5M med tvåskiktssystem tillsammans med Norepox Aqua DTM med en total filmtjocklek på 180 µm.

Norecryl Aqua DTM är 2-komponents akrylfärg som kombinerar korrosionsbeständigheten från epoxifärger och väderbeständigheten från polyuretanfärger. Denna miljövänliga enskiktsfärg är också användarvänlig – den är isocyanatfri. Norecryl Aqua DTM är en enskiktsfärg (DTM) i korrosionsklass C2–C3. Den uppnår korrosivitetsklass C3-M vid 120 µm torrskikt, vilket gör den till ett utmärkt val för produktmålning och stålkonstruktioner.

Norepox Aqua DTM är en snabbtorkande epoxifärg med lågt VOC-innehåll. Produkten innehåller aktiva rostskyddspigment och rekommenderas för användning som primer, täckfärg eller enskiktsfärg i epoxifärgkombinationer i korrosivitetsklasserna C2–C4. Norepox Aqua är lätt att spruta och bildar en mycket jämn yta. Norepox Aqua DTM är M1-godkänd.

EPD-miljödeklarationer för Nor-Maalis vattenbaserade produkter

EPD-miljödeklarationer för Nor-Maalis vattenbaserade produkter: Norecryl Aqua DTM.

Lösningsmedelsbaserade produkter

Fyra lösningsmedelsbaserade epoxifärger från Nor-Maali har hittills fått EPD miljödeklaration: NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer, Noreguard HS och Norepox HS. Alla fyra produkterna är färger med hög torrhalt, som torkar utmärkt även vid låga temperaturer. NorECOat FD Primer och NorECOat HS Primer är grundfärger och Noreguard HS och Norepox HS är täck- och enskiktsfärger.

Av Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade polyuretanfärger har hittills Normafine 40 HS, Normafine 80 och Normadur 65 HS mottagit EPD-godkännande. Alla tre färgerna är hög torrhalt produkter och innehåller rostskyddspigment.

EPD miljövarudeklaration

En EPD (Environmental Product Declaration) är en standardiserad (EN 15804+A2 och ISO 14025/ISO 21930) rapport som objektivt informerar om vad produkten är gjord av och hur den påverkar miljön under hela produktens livscykel. EPD:n ger information om produktens koldioxidavtryck (Global Warming Potential) och dess miljöeffekter på luft, mark och vatten.

EPD miljödeklarationer är frivilliga, men användningen av dem ökar snabbt i byggbranschen i takt med medvetandet om miljöpåverkan. EPD:erna främjar minskade koldioxidutsläpp och därmed hållbar utveckling genom att göra det möjligt att jämföra miljöpåverkan av olika material och produkter. Informationen i EPD:n kan användas som informationskälla i internationella miljöklassificeringssystem som LEED och BREEAM.

EPD-miljödeklarationer för Nor-Maalis vattenbaserade produkter

Läs mer:
Epocoat Aqua Primer – vattenbaserad epoxigrundfärg för krävande rostskyddsmålning

Nor-Maalis nya vattenburna akrylfärg Norecryl Aqua DTM är ett väderbeständigt alternativ vid korrosionsskyddsmålning – utan isocyanater

Nor-Maalis Normafine 80 – modern högtorrhalts polyuretantäckfärg & DTM – designad för snabbt flöde

Normafloor Aqua – Vattenburen skydd för betongytor

14/6/2024 Normafloor Aqua är en vattenburen epoxifärg från Nor-Maali, CE-märkt och M1-godkänd, lämplig för betonggolv. Normafloor Aqua är ett utmärkt val för golv i offentliga utrymmen, lager, källare, garage, ishallar, fabriker och pappersmaskinhallar.

Kavamet ökar sin processeffektivitet med investeringar och Normathane 50 FD

13/6/2024 Verkstaden Kavamet har gjort betydande investeringar för att utveckla sin produktion genom att bygga en ny blästringsanläggning och måleriverkstad. Polyuretantäckfärgen Normathane 50 FD, som företaget använder, har också medfört många fördelar i processen.

Lär känna våra medarbetare:

11/6/2024 Nor-Maalis finska försäljningsteam erbjuder expertservice inom industrifärger. Försäljningschef Vesa Kolehmainen leder teamet, som inkluderar Marko Patrikainen, Niko Kallio, Juhani Korajoki, Pasi Hippeläinen och Ilia Stefanov. Teamet betonar samarbete och snabb, högkvalitativ kundservice, som anpassas sig till kundernas föränderliga behov. Nor-Maali värdesätter långvariga kundrelationer som återspeglar ömsesidigt förtroende.

Nor-Maali har beviljats ett ISO 45001-certifikat

4/6/2024 Nor-Maali Oy:s arbetsmiljö- och säkerhetssystem är nu ISO 45001-certifierat. Att Nor-Maali Oy har erhållit ISO 45001-certifikatet är ett konkret bevis på det långsiktiga och effektiva arbete som har bedrivits inom företaget i fråga om arbetsmiljö och säkerhet under flera år.

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.