Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning

13/11/2023

Vattenburna industrifärger är ett miljövänligare alternativ till traditionella lösningsmedelsbaserade färger. Deras popularitet har gradvis ökat inom industriell målning, där det är viktigt att minimera VOC-utsläpp. Vattenburna industrifärger avsedda för metalliska ytor erbjuder användare flera fördelar.

Miljövänlighet och säkerhet med vattenburna industrifärger

Vattenburna industrifärger är miljövänligare än traditionella lösningsmedelsbaserade färger eftersom de innehåller betydligt färre flyktiga organiska föreningar (VOC). Till exempel, när VOC-halten i en lösningsmedelsbaserad epoxifärg med 50% lösningsmedel är cirka 450 g/L, är VOC-halten i motsvarande vattenbaserad epoxifärg med 50% ungefär 60 g/L. Användningen av vattenburna färger minskar luftföroreningar och hjälper företag att följa de fastställda utsläppsgränserna.

Den låga VOC-halten gör också vattenburna färger säkrare att använda. Genom att lösningsmedel ersätts med vatten är hälsoriskerna betydligt lägre, och brandrisken minskar avsevärt. Detta är särskilt viktigt för arbetarnas hälsa och säkerhet under målningsprocessen.

Utveckling av teknologi och formulering

Teknologin och formuleringen av vattenburna färger har utvecklats över åren, vilket har förbättrat produktens prestanda och gjort dem konkurrenskraftiga alternativ till lösningsmedelsbaserade färger. Nor-Maalis produktutveckling har märkt att de tekniska egenskaperna hos vattenburna industrifärger är minst lika bra som för lösningsmedelsbaserade produkter. Vissa produkter överträffar till och med sina lösningsmedelsbaserade motsvarigheter.

Vattenburna färger uppnår samma korrosionsskyddsegenskaper som lösningsmedelsbaserade färger. Till exempel uppnår man med en vattenburen epoxifärg med 120 µm DFT samma ISO 12944-5  -kategori C3M som med dess lösningsmedelsbaserade motsvarighet.

När man undersöker vattenburna färgers väderbeständighet kan man konstatera att en vattenbaserad polyuretanfärg tål UV-strålning minst lika bra som en lösningsmedelsbaserad. Denna egenskap påverkas mer av typen av polyol och/eller blandningsförhållandet än av förtunningssättet.

Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning

Nor-Maali har utvecklat och utökat sitt sortiment av vattenbaserade lösningar under de senaste åren. För närvarande finns det ett varierat utbud av vattenburna epoxi-, polyuretan- och akrylprodukter lämpliga för målsystem i korrosionsklasserna C1-C5.

Vattenburna epoxifärger: Högkvalitativt korrosionsskydd

Nor-Maali erbjuder tre vattenburna epoxifärger: den matta grundfärgen Epocoat Aqua Primer och den halvblanka direkt-på-metall- och täckfärgen Norepox Aqua DTM för stålsubstrat och den halvblanka Normafloor Aqua för betongytor.

Epocoat Aqua Primer används som grundfärg under både vatten- och lösningsmedelsbaserade täckfärger och Norepox Aqua DTM kan användas antingen som enskiktsfärg eller som täckfärg ovanpå både vatten- och lösningsmedelsbaserade grundfärger. Tillsammans kan dessa färger bygga upp ett målningssystem som uppfyller kraven för korrosionsklasser C5M med en total filmtjocklek på 180 µm.

Epocoat Aqua Primer är en vattenbaserad epoxigrundfärg med förstklassiga tekniska egenskaper. Produkten är avsedd som grundfärg i målningssystem i korrosionsklasserna C2-C5 och kan användas tillsammans med både vatten- och lösningsmedelsbaserade täckfärger. Epocoat Aqua Primer har en brukstid på 5 timmar och kan övermålas med sig själv redan efter tre timmar och med polyuretanfärger efter fyra timmar (+23 °C).

Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning

Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning. Nor-Maalis vattenburna epoxigrundfärg Epocoat Aqua Primer.

Norepox Aqua DTM är en vattenbaserad epoxienskikts- och täckfärg. Produkten rekommenderas för användning som direkt-på-metall-färg i korrosionsklasserna C2-C4. Norepox Aqua DTM har 1,5 timmars brukstid och målytan är extremt jämn och snygg. Norepox Aqua DTM kan övermålas med polyuretanfärger. Norepox Aqua DTM har en EPD-miljödeklaration och produkten är godkänd som tillhörande emissionsklass M1 för byggmaterial.

Normafloor Aqua är en vattenbaserad epoxifärg avsedd för betonggolv som blir torr för beträdande på sex timmar (+23 °C). Att arbeta med Normafloor Aqua är behagligt eftersom produkten är nästan luktfri. Normafloor Aqua är en CE-certifierad produkt, så den kan användas som betongbeläggning för alla byggarbetsplatser. Färgen är även M1-godkänd, så den är ett utmärkt alternativ för projekt där byggmaterialet måste vara lågutsläppande. Produkten har en brukstid på 1,5 timmar. Rekommenderade användningsområden inkluderar golv i offentliga utrymmen, lager, källare, garage, ishallar, fabriker och pappersmaskinhallar.

Vattenburna polyuretanfärger: Väderbeständig, hård yta

Inom sortimentet av vattenburna polyuretanfärger representeras Nor-Maalis produktutbud av den glansiga direkt-på-metall-färgen Normadur Aqua DTM. Dessutom är produktutvecklingsavdelningen för närvarande i slutfasen av att färdigställa en halvblank version av färgen.

Normadur Aqua DTM är en polyuretanenskikts- och täckfärg med en alifatisk isocyanat som härdare. Produkten används som direkt-på-metall-färgen i korrosionsklasserna C2-C3 och som täckfärg i korrosionsklasserna C2-C5. Både vattenburna och lösningsmedelsbaserade produkter lämpar sig som grundfärg. Normadur Aqua DTM har en blåsfri tjocklek på cirka 200 µm DFT och en brukstid på 3 timmar. Normadur Aqua DTM har blivit testad enligt standard ACT Volvo STD 423-0014 (rev.06) och uppfyller kravspecifikationen.

Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning

Nor-Maalis vattenburna direkt-på-metall-polyuretanfärg Normadur Aqua DTM

Vattenburna akrylfärger: Lätta att använda och mångsidiga

Nor-Maali erbjuder både en- och tvåkomponents akrylfärger. Enkomponentsfärger inkluderar den matta grundfärgen Akvanor 81 Primer och den halvblanka direkt-på-metall-färgen Akvanor 100 SG. Nor-Maalis senaste vattenbaserade produkt är den tvåkomponents halvblanka direkt-på-metall-färgen Norecryl Aqua DTM.

Akvanor 81 Primer är en vattenbaserad antikorrosionsgrundfärg. Som enkomponentsprodukt är den enkel att använda. Akvanor 81 Primer är lämplig som grundfärg i korrosionsklasserna C1-C3 och kan användas på shopprimer och på gamla målningsytor. Akvanor 81 Primer har ett kvalitetssystemgodkännande enligt direktivet om marin utrustning 2014/90/EU. Produkten är också godkänt i emissionsklass M1 för byggnadsmaterial.

Akvanor 100 SG är en vattenbaserad akrylfärg som används som enskikts- och täckfärg i korrosionsklasserna C1-C3. Akvanor 100 SG har blivit testad enligt standard ACT Volvo STD 423-0014 (rev.06) och uppfyller kravspecifikationen. Akvanor 100 SG har ett kvalitetssystemgodkännande enligt direktivet om marin utrustning 2014/90/EU. Produkten är också godkänt i emissionsklass M1 för byggnadsmaterial.

Norecryl Aqua DTM är en tvåkomponents akrylfärg som kombinerar korrosionsbeständigheten från epoxifärger och väderbeständigheten från polyuretanfärger. Denna miljövänliga enskiktsfärg är också användarvänlig – den är isocyanatfri. Norecryl Aqua DTM är en enskiktsfärg i korrosionsklasser C2–C3. Den uppnår korrosionsklass C3M vid 120 µm torrskikt, vilket gör den till ett utmärkt val för produktmålning och stålkonstruktioner. Produkten har en brukstid på 8 h, vilket är mycket långt jämfört med många polyuretanfärger.

Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning

Nor-Maalis senaste vattenbaserade produkt Norecryl Aqua DTM.

Nor-Maalis vattenburna produkter

Nor-Maalis vattenburna industrifärger representerar en ny generation av ytbehandlings-teknologier som kombinerar miljövänlighet, användarsäkerhet och utmärkt prestanda.

  • LÄGRE VOC-UTSLÄPP – MINDRE BELASTNING PÅ MILJÖN
  • FÄRRE FARLIGA INGREDIENSER – BETYDLIGT MINDRE EFFEKTER PÅ HÄLSAN
  • GOD KORROSIONS- OCH VÄDERBESTÄNDIGHET
  • MER LUKTFRIA ÄN LÖSNINGSMEDELSBASERADE FÄRGER
  • MÖJLIGHET ATT TVÄTTA MÅLNINGSUTRUSTNINGEN MED VATTEN.

Mer information om vattenbaserade produkter ges av vår försäljningsavdelning.

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.