EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024

Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

EPD miljövarudeklaration

En EPD (Environmental Product Declaration) är en standardiserad (EN 15804+A2 och ISO 14025/ISO 21930) rapport som objektivt informerar om vad produkten är gjord av och hur den påverkar miljön under hela produktens livscykel. EPD:n ger information om produktens koldioxidavtryck (Global Warming Potential) och dess miljöeffekter på luft, mark och vatten.

EPD miljödeklarationer är frivilliga, men användningen av dem ökar snabbt i byggbranschen i takt med medvetandet om miljöpåverkan. EPD:erna främjar minskade koldioxidutsläpp och därmed hållbar utveckling genom att göra det möjligt att jämföra miljöpåverkan av olika material och produkter. Informationen i EPD:n kan användas som informationskälla i internationella miljöklassificeringssystem som LEED och BREEAM.

EPD-produkter

Åtta av Nor-Maalis produkter har nu EPD miljövarudeklaration: den vattenbaserade Norepox Aqua DTM och de lösningsmedelsbaserade NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer, Noreguard HS, Norepox HS, Normafine 40 HS, Normafine 80 och Normadur 65 HS.

Vattenbaserad Norepox Aqua DTM

Norepox Aqua DTM är en snabbtorkande epoxifärg med lågt VOC-innehåll. Produkten innehåller aktiva rostskyddspigment och rekommenderas för användning som primer, täckfärg eller enskiktsfärg i epoxifärgkombinationer i korrosivitetsklasserna C2–C4. Norepox Aqua är lätt att spruta och bildar en mycket jämn yta. Norepox Aqua DTM är M1-godkänd.

Lösningsmedelsbaserade epoxifärger

Fyra lösningsmedelsbaserade epoxifärger från Nor-Maali har hittills fått EPD miljödeklaration: NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer, Noreguard HS och Norepox HS. Alla fyra produkterna är färger med hög torrhalt, som torkar utmärkt även vid låga temperaturer. NorECOat FD Primer och NorECOat HS Primer är grundfärger och Noreguard HS och Norepox HS är täck- och enskiktsfärger.

Produkterna NorECOat FD Primer och NorECOat HS Primer rekommenderas för användning som grundfärg och mellanfärg på stålytor i epoxifärgkombinationer i korrosivitetsklasserna C2–C5. NorECOat HS Primer är lämplig för objekt där det krävs färger av mastic-typ. Produkten är även godkänd för nedsänkning i sötvatten och havsvatten.

Av täckfärgerna innehåller Noreguard HS aktiva rostskyddspigment och kan användas för att måla tjocka färgfilmer. Norepox HS är en epoxifärg med specialhärdare som har utmärkt stapelbarhet. Båda produkterna är lämpliga som enskiktsfärg för korrosivitetsklasserna C2–C3 och som täckfärg för korrosivitetsklasserna C2–C5.

Lösningsmedelsbaserade polyuretanfärger

Av Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade polyuretanfärger har hittills Normafine 80 och Normadur 65 HS mottagit EPD-godkännande, och nu som en ny produkt har även Normafine 40 HS godkänts. Alla tre färgerna är hög torrhalt produkter och innehåller rostskyddspigment.

Produkterna lämpar sig som enkelskiktsfärg direkt på metall för korrositivitetsklasserna C2-C3 och som täckfärg för korrositivitetsklasserna C2-C5. Normafine 40 HS som halvblank och Normafine 80 som blank är utmärkta alternativ för målning av nya objekt. Halvblank Normadur 65 HS passar å andra sidan mycket bra som underhållsfärg ovanpå gamla färger tack vare sin utmärkta goda vidhäftning.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS.

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.

Nor-Maalis vattenburna industrifärger förnyar industriell målning

13/11/2023 Vattenburna industrifärger är ett miljövänligare alternativ till traditionella lösningsmedelsbaserade färger. Deras popularitet har gradvis ökat inom industriell målning, där det är viktigt att minimera VOC-utsläpp. Vattenburna industrifärger avsedda för metalliska ytor erbjuder användare flera fördelar.