Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023

Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.

Nor-Maali erbjuder högkvalitativa polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning. Produktsortimentet inkluderar bland annat Normafine 80, Normafine HS, Normadur 65 HS, Normadur 90 HS och Normadur Aqua DTM. Dessa produkter har en gemensam egenskap som kunder kanske inte alltid tänker på: färgade baser med utmärkt opacitet.

Färgnyansering hos Nor-Maali

Färgerna spelar en viktig roll inom industriell målning. De skapar bilder och igenkännlighet för maskiner och utrustning.  Många ACE- och OEM-tillverkare har sina egna märkesnyanser. En produkts utseende vad gäller färger är en viktig del. Färgerna kan även vara en säkerhetsfaktor för många industriella applikationer.

När hundratals olika nyanser av färger behövs, är toning det mest praktiska sättet att producera dem. I stället för att tillverka alla olika nyanser producerar Nor-Maali vissa basfärger, från vilka alla önskade nyanser kan tonas. Detta håller lagernivåerna lägre. I de flesta av Nor-Maalis täckfärger finns det tre olika basfärger med olika vithetsgrad. Dessutom finns vissa täckfärger också tillgängliga i gula, orange och röda baser. Färgade baser erbjuder bättre opacitet för nyanserna.

Förbättrad opacitet med färgade baser

Normadur 65 HS i orange nyans.

Nor-Maalis polyuretanfärger

Från Nor-Maalis polyuretanfärger tillverkas Normafine 80, Normafine HS, Normadur 65 HS, Normadur 90 HS och Normadur Aqua DTM som färgade baser. Alla dessa har en gul bas, och vissa har även en röd bas. Det bredaste utbudet av basfärger finns i Normadur 65 HS, som tillverkas i tre olika grader av vithetsgrad, samt gula, röda och orange baser.

Av dessa produkter är Normafine 80, Normafine HS, Normadur 65 HS och Normadur Aqua DTM avsedda att användas som enskiktsfärger. Det betyder att de erbjuder god täckningsförmåga även utan separat grundfärg.

När färgen tonas från en klar basfärg, kan den bli för rinnig, speciellt med gula nyanser. En stor mängd pasta måste tillsättas i färgen för att få rätt nyans och tillräcklig täckningsförmåga. Den stora mängden toningspasta förtunnar färgen, och dess tixotropi försvinner. Med färgade baser minskar problemen med rinnig. När opaciteten och basnyansen i färgen uppnås med pigment, behövs mindre toningspasta. Målningen blir enklare när tjockare och mer täckande filmer kan sprutas av färgen.

Förutom problem med rinnig, underlättas även utmaningar relaterade till torkning. När mycket toningspasta tillsätts till färgen, kan det ofta fördröja torkningsprocessen. Med färgade baser förblir torkhastigheten mer konstant, eftersom mängden av toningspasta är mindre.

Förbättrad opacitet med färgade baser

Gula nyanser har bra opacitet i Normafine 80 och Normafine HS-beläggningar.

Fördelar med färgade baser:

  • BÄTTRE OPACITET – ÄVEN MED ENSKIKTSFÄRGER
  • BÄTTRE MÅLBARHET – MINDRE AVRINNING MED FÄRGADE BASER
  • SNABBARE TORKNING – MINDRE TONINGSPASTA BEHÖVS
Förbättrad opacitet med färgade baser

Förbättrad opacitet med färgade baser.

Normafloor Aqua – Vattenburen skydd för betongytor

14/6/2024 Normafloor Aqua är en vattenburen epoxifärg från Nor-Maali, CE-märkt och M1-godkänd, lämplig för betonggolv. Normafloor Aqua är ett utmärkt val för golv i offentliga utrymmen, lager, källare, garage, ishallar, fabriker och pappersmaskinhallar.

Kavamet ökar sin processeffektivitet med investeringar och Normathane 50 FD

13/6/2024 Verkstaden Kavamet har gjort betydande investeringar för att utveckla sin produktion genom att bygga en ny blästringsanläggning och måleriverkstad. Polyuretantäckfärgen Normathane 50 FD, som företaget använder, har också medfört många fördelar i processen.

Lär känna våra medarbetare:

11/6/2024 Nor-Maalis finska försäljningsteam erbjuder expertservice inom industrifärger. Försäljningschef Vesa Kolehmainen leder teamet, som inkluderar Marko Patrikainen, Niko Kallio, Juhani Korajoki, Pasi Hippeläinen och Ilia Stefanov. Teamet betonar samarbete och snabb, högkvalitativ kundservice, som anpassas sig till kundernas föränderliga behov. Nor-Maali värdesätter långvariga kundrelationer som återspeglar ömsesidigt förtroende.

EPD-miljödeklarationer för Nor-Maalis vattenbaserade produkter

6/6/2024 Nor-Maalis vattenbaserade produkter Epocoat Aqua Primer och Norecryl Aqua DTM är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Tidigare har Nor-Maalis produkter redan haft EPD-miljödeklaration för den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sju lösningsmedelsbaserade färger.

Nor-Maali har beviljats ett ISO 45001-certifikat

4/6/2024 Nor-Maali Oy:s arbetsmiljö- och säkerhetssystem är nu ISO 45001-certifierat. Att Nor-Maali Oy har erhållit ISO 45001-certifikatet är ett konkret bevis på det långsiktiga och effektiva arbete som har bedrivits inom företaget i fråga om arbetsmiljö och säkerhet under flera år.