Nor-Maalis direkt-på-metall-färger erbjuder tid- och kostnadsbesparingar

18/8/2023

Traditionellt har industrimålningsprocesser utförts med ett tvåskiktssystem. Grundfärgen ger korrosionsskydd, medan täckfärgen ger det önskade utseendet. Användningen av enskiktsystem har dock gradvis blivit vanligare när det finns behov av att spara tid och totala kostnader.

Standardiserade ISO 12944-5 målningssystem

Ett traditionellt färgsystem inkluderar vanligtvis en grundfärg och en täckfärg, eller till och med flera lager av grundfärg/mellanfärg. Enligt ISO 12944-5 korrosionsskyddsstandarden innehåller C3- Korrosivitetsklass målningssystem vanligtvis två skikt av färg, C4- Korrosivitetsklass system ofta också tre skikt av färg och C5- Korrosivitetsklass system nästan alltid minst tre skikt av färg.

Med tanke på korrosionsresistens är det möjligt att använda enskiktsystem i C3-kategorin och, till viss del, i C4- och C5-kategorierna. Detta kan uppnås, särskilt genom att öka filmens tjocklek. I enskiktsystem måste målningen utföras noggrant för att undvika områden med otillräcklig filmtjocklek eller till och med omålade fläckar.

Nor-Maalis direkt-på-metall-färger erbjuder tid- och kostnadsbesparingar

Tank målad med Normafine 80 polyuretanfärg. (Jämsän Maalimestarit Ky / Säiliö- ja Teräsrakenne A. Luoto Oy)

Enskiktsfärg kombinerar egenskaperna hos grund- och täckfärg

Hos Nor-Maali är många nya produkter utformade för att användas som enskiktsfärger. De flesta av de befintliga produkterna fungerar också som direkt-på-metall-färger. I traditionella tvåskiktssystem skapas korrosionsresistensen av grundfärgen och utseendet samt eventuell väderresistens av täckfärgen. I enskiktsfärger kombineras dessa egenskaper i en och samma produkt.

Enskiktsfärgernas korrosionsskyddsegenskaper är klart bättre än täckfärgernas. De är designade för att tåla samma typ av påverkan som grundfärgerna i målningssystemen. Nor-Maalis enskiktsfärger är vanligtvis avsedda för korrosivitetskategorin C3, men det finns också undantag. Vissa enskiktsfärger fungerar också i C4- och C5-klasserna.

Dock skiljer sig enskiktsfärgernas ytkvalitet och potentiella väderresistensegenskaper från grundfärgernas egenskaper. Enskiktsfärgernas ytkvalitet är bättre än grundfärgernas och motsvarar täckfärgernas ytkvalitet. Om det är en utomhus enskiktsfärg, är produkten också väderbeständig.

Stålkonstruktioner målade med Norepox HS epoxifärg.

Nor-Maalis tvåkomponents enskiktsfärger

Nor-Maali erbjuder tvåkomponents enskiktsfärger i olika produktkategorier: polyuretan-, epoxi- och akrylfärger, både lösningsmedelsbaserade och vattenburna.

Från lösningsmedelsbaserade polyuretanfärger finns produkter för alla nödvändiga glansgrader: Normafine 20 (halvmatt), Normafine 40 HS (halvblank), Normafine 80 (blank) och Normafine HS (högblank). Våra enskiktspolyuretanfärger erbjuder utmärkt korrosionsskydd och utmärkt väderbeständighet.

Nor-Maali erbjuder också enskiktsfärger i lösningsmedelsbaserade epoxier för olika ändamål. Epoxifärger är främst utformade för korrosions- och kemikaliebeständighet, så de kräver vanligtvis inte lika mycket när det gäller ytegenskaper eller UV-resistens. Dessutom ger epoxierna själva sådant bra korrosionsskydd att de kanske inte nödvändigtvis behöver aktiva korrosionsskyddspigment. Några av våra lösningsmedelsbaserade epoxienskiktsfärger inkluderar Norepox HS, Noreguard HS, Normastic 405 och Epotex HB.

Ett av våra lösningsmedelsbaserade enskiktsfärger är Norecryl 50, en isocyanatfri akrylfärg. Produkten har utmärkt korrosionsskydd och kan därför användas som en enskiktsfärg även i C5-klassen. Norecryl 50 erbjuder också väderbeständighet, så den kan användas i utomhusapplikationer.

Nor-Maalis direkt-på-metall-färger erbjuder tid- och kostnadsbesparingar

Isocyanatfri akrylfärg Norecryl 50 passar som enskiktsfärg för korrosivitetskategorier C3-C5.

Från våra vattenburna produkter finns också enskiktsfärger: halvblank epoxifärg Norepox Aqua DTM och blank polyuretanfärg Normadur Aqua DTM. Dessutom kommer snart en ny tvåkomponents isocyanatfri akrylfärg, Norecryl Aqua DTM.

Norepox Aqua DTM passar som enskiktsfärg för inomhusprodukter och stålkonstruktioner. Normadur Aqua DTM erbjuder utmärkt väderbeständighet och passar för produktmålning när en blank och hållbar målningsyta önskas.

Normadur Aqua DTM är en blank och hållbar vattenburen polyuretan enskiktsfärg.

Fördelar med enskiktsfärgsystem:

  • EN PRODUKT GER KORROSIONSSKYDD OCH YTBEHANDLING
  • SNABBARE MÅLNINGSPROCESS – EN MÅLNINGSGÅNG
  • MINDRE TOTALKOSTNADER
  • ENDAST EN PRODUKT BEHÖVS – MINDRE UTRUSTNINGS- OCH LAGRINGSBEHOV
Nor-Maalis direkt-på-metall-färger erbjuder tid- och kostnadsbesparingar

Nor-Maalis direkt-på-metall-färger erbjuder tid- och kostnadsbesparingar. Snöplog målad med Normafine HS polyuretanfärg.

Syntema Norr i nytt internationellt samarbete med finska Nor-Maali – storsatsar i norr

21/3/2024 Syntema Norr har tecknat partnerskapsavtal med finländska färgtillverkaren Nor-Maali. Samarbetet innebär att små och stora industriföretag erbjuds färgsystem som är särskilt anpassade för nordiska förhållanden med stort fokus på miljö- och användarvänliga produkter.

EPD-miljödeklaration för Normafine 40 HS

19/3/2024 Nor-Maalis lösningsmedelsbaserade Normafine 40 HS polyuretanfärg är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Flera av Nor-Maalis produkter, exempelvis den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sex lösningsmedelsbaserade färger, har redan EPD miljövarudeklaration verifierats.

Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland

14/3/2024 Nor-Maali Oy:s dotterbolag Oü Nor-Maali utvidgar sin verksamhet i Estland. Företaget har öppnat ett nytt kontor i Narva, känd som det industriella navet i östra Estland. Denna nya anläggning är en del av Nor-Maalis strategi att stärka sin närvaro i regionen i östra Estland.

Förbättra Er produktionshastighet med Nor-Maalis Normathane 50 FD polyuretantäckfärg

7/2/2024 Normathane 50 FD är Nor-Maalis nya lösningsmedelsbaserade polyuretantäckfärg, designad för att säkerställa ett snabbt produktionsflöde. Tillsammans med en snabbtorkande epoxigrundfärg, kan denna halvblanka polyuretantäckfärg minska Er produktionstid.

Förbättrad opacitet med färgade baser

15/12/2023 Nor-Maali erbjuder sina kunder ett omfattande sortiment av polyuretanfärger för korrosionsskyddsmålning av stålytor. Färgerna på objekten som ska målas varierar från ljusa till mörka, inklusive klara nyanser. I Nor-Maalis polyuretanfärger har även de klara gula och röda nyanserna god opacitet.